Etikettarkiv: Nosh and Chow

Efter-jobbet-cocktailrace

Sju drinkar i lika många barer på två timmar… Det kan den ivriga – och törstiga! – hinna med om hen följer samma trad som jag gjorde häromdagen, då Berns-koncernen firade solens återkomst med att lansera sommarens After Work-koncept. Varje vardagseftermiddag mellan kl. 5-7 är det AW i Berns samtliga fyra barer jämte de tre i systerkrogen Nosh and Chow. Envar bar ska ha något av sin egen prägel, är det tänkt, både när det gäller atmosfären och dryckesutbudet av ölsorter, klassiska cocktails och nykomponerade ”signaturdrinkar”. Trogna gäster får ett AW-kort som ger ett rabatterat drickande.

Barrundan som jag begick inleddes på Berns Asiatiskas cocktailbars veranda, fortsatte i Spegelbaren med bästa utsikten över kristallkronorna uppe på stora salongens balkong, vidare ut på Terrassen samt rundades av i Bistrobaren i Berzelii park. Drinkarna var redan färdigblandade. I första glaset en Rom Punkt, med citronjuice och äggvita. Denna följdes av den vodkabaserade Fläderfluff och härpå den alkoholfria Juicy Mama, på apelsin, passionsfrukt, citron- och tranbärsjuice. En Östermalmare, även den baserad på St. Germain-likören och citronjuice, fylldes upp med mousserande av bistrons restaurangchef Niclas Ohlsson. Efter de första tre söta blev den dock väl syrlig. Godast i första flighten var den lättdruckna Fläderfluffen samt den uppfriskande röda juicemixen – spritfrånvaron till trots!

En kort promenad till Norrlandsgatan och Nosh and Chows tre barer. Här fixades drinkarna efter beställning – det är ett mycket större nöje att se en bartender i aktion än att bara mötas av en klunga med förfyllda glas… I Cocktailbaren rördes en El Jardinero No. 9 ihop av gin/Cointreau/Branca Menta. I Noshbaren skakade Linus O’Reilly en Monestary Margarita, med rökig smak av mezcal. I den avskilda medlemsbaren Bernie’s, en trappa upp över gården, satte bartendern Oscar fyr på en El Flaco, på genever och Sève Fournier. Snyggt! Fast smakmässigt tyckte jag bäst om den mintsmakande trädgårdsmästaren.

Sju olika drinkar i lika många olika Bernsbarer på två timmar, som sagt. Ingen dum idé alls. After Work at Work, borde man unna sig oftare!

Nosh and Chow

I helgen berikades Stockholms city med ännu en ambitiös och flott restaurangsatsning, Nosh and Chow. Det är anrika Berns (/Stureplansgruppen) som utvidgar sig ett par grytkast från Berzelii Park med ett eget town house på Norrlandsgatan 24. En byggnad om 2300 kvm och fyra våningsplan och där de översta två våningarna småningom, dvs. nästa år, kommer att rymma hotellsviter, något som Berns Hotel inte kunnat tillhandahålla.

Men redan nu öppnar således den rejält tilltagna restaurangen, med plats för 150 sittande gäster, inkl. innergård och två barer. Namnet Nosh and Chow har den fått från jiddisch resp. (kinesisk-)amerikansk slang för mat eller att äta.

Nosh and Chow – inredningen

Som ett bibliotek där böckerna har ersatts av flaskor och speglar
Taket, så in i bara mässingen!

Inredningen i Nosh and Chow signerad den katalanske arkitekten Lázaro Rosa-Violán (Boca Grande och Big Fish, Barcelona), är en eklektisk blandning av gammalt, återanvänt och nytt, från när och fjärran. Gamla dörrar från Spanien och Portugal samt kakel från ett hus i Frankrike utgör väggarna i restaurangen. Stenen i bardisken härstammar från en gata i Barcelona, en av takarmaturerna kommer från ett nedlagt bankpalats. Sammets- och lädertextilierna går i bruna toner, medan sofforna är klädda i orientaliska mattor. Handfatet på den stora, lyxiga toaletten i källaren är ett gammalt kar funnet på en hästhage. Mörkt trä, mässing och många små och stora speglar, som ger rymd dit fönsterljuset inte når. Detaljer som sammanfogas i en lyckad medelhavsinspirerad helhet och som ger den nyrenoverade lokalen en atmosfär av ombonat och skönt slitet.

Tjusigt värre! Den budoirliknande toaletten i källaren, som sägs vara Stockholms dyraste. Här står även husets DJ f.ö.!

Shit happens! Även på den finaste bekvämlighetsinrättning.

 

Nosh and Chow – menyn

Inredningen i all ära, men hur är the nosh and chow, käket alltså? Jo, den som en karta utformade menyn bjuder även den en spretig stilblandning, närmare bestämt från fyra utvalda av världens kök (tillagade med svenska råvaror). Inledningsvis från Karelen, Nordafrika, Sydostasien och Nordamerika, men den geografiska influensen ska hela tiden variera. Tanken är att gästen kan kombinera de tre för-, fyra huvud- resp. två efterrätterna från varje region litet hur som haver. Prisnivån sträcker sig mellan 40-400 kr, inte så billigt sålunda. Urvalet av viner är bra, ett glas kostar från 100 kr. Ölen kommer från Spendrups.

Vid presslunchens nio serverade smakprov ur menyn utmärkte sig…

 

Laxrom med pampushki (potatiskroketter) och smetana (Karelen, 165-) / Pepparstekt ankbröst med ris och kinesisk broccoli, serverad i lergryta (Sydostasien, 275-) / Tacos med brässerad högrev och chorizo (Mexico, 259-) / Tagine med kyckling, kikärtor, torkade aprikoser och mandel (Nordafrika, 289-)
Churros (degfrityr) med chilikryddad chokladsås & vaniljglass (Mexico, 109-) / Ingen vanlig crème brûlée utan en kardemummakryddad brûlée på ris! (Sydostasien, 110-)

 

Gott och snyggt (det osmickrande fotoljuset till trots)! Och liksom för Svenska Brasseriers Italieninspirerade lyckade storsatsning Taverna Brillo, som öppnade för någon månad sedan och som sedan dess har haft fullt hus, är det ingen vågad gissning att spå att Nosh and Chows koncept även den kommer att raskt och framgångsrikt etablera sig i Stockholms krogliv.