Nosh and Chow

Nosh and Chow

I helgen berikades Stockholms city med ännu en ambitiös och flott restaurangsatsning, Nosh and Chow. Det är anrika Berns (/Stureplansgruppen) som utvidgar sig ett par grytkast från Berzelii Park med ett eget town house på Norrlandsgatan 24. En byggnad om 2300 kvm och fyra våningsplan och där de översta två våningarna småningom, dvs. nästa år, kommer att rymma hotellsviter, något som Berns Hotel inte kunnat tillhandahålla.

Men redan nu öppnar således den rejält tilltagna restaurangen, med plats för 150 sittande gäster, inkl. innergård och två barer. Namnet Nosh and Chow har den fått från jiddisch resp. (kinesisk-)amerikansk slang för mat eller att äta.

Nosh and Chow – inredningen

Som ett bibliotek där böckerna har ersatts av flaskor och speglar
Taket, så in i bara mässingen!

Inredningen i Nosh and Chow signerad den katalanske arkitekten Lázaro Rosa-Violán (Boca Grande och Big Fish, Barcelona), är en eklektisk blandning av gammalt, återanvänt och nytt, från när och fjärran. Gamla dörrar från Spanien och Portugal samt kakel från ett hus i Frankrike utgör väggarna i restaurangen. Stenen i bardisken härstammar från en gata i Barcelona, en av takarmaturerna kommer från ett nedlagt bankpalats. Sammets- och lädertextilierna går i bruna toner, medan sofforna är klädda i orientaliska mattor. Handfatet på den stora, lyxiga toaletten i källaren är ett gammalt kar funnet på en hästhage. Mörkt trä, mässing och många små och stora speglar, som ger rymd dit fönsterljuset inte når. Detaljer som sammanfogas i en lyckad medelhavsinspirerad helhet och som ger den nyrenoverade lokalen en atmosfär av ombonat och skönt slitet.

Tjusigt värre! Den budoirliknande toaletten i källaren, som sägs vara Stockholms dyraste. Här står även husets DJ f.ö.!

Shit happens! Även på den finaste bekvämlighetsinrättning.

 

Nosh and Chow – menyn

Inredningen i all ära, men hur är the nosh and chow, käket alltså? Jo, den som en karta utformade menyn bjuder även den en spretig stilblandning, närmare bestämt från fyra utvalda av världens kök (tillagade med svenska råvaror). Inledningsvis från Karelen, Nordafrika, Sydostasien och Nordamerika, men den geografiska influensen ska hela tiden variera. Tanken är att gästen kan kombinera de tre för-, fyra huvud- resp. två efterrätterna från varje region litet hur som haver. Prisnivån sträcker sig mellan 40-400 kr, inte så billigt sålunda. Urvalet av viner är bra, ett glas kostar från 100 kr. Ölen kommer från Spendrups.

Vid presslunchens nio serverade smakprov ur menyn utmärkte sig…

 

Laxrom med pampushki (potatiskroketter) och smetana (Karelen, 165-) / Pepparstekt ankbröst med ris och kinesisk broccoli, serverad i lergryta (Sydostasien, 275-) / Tacos med brässerad högrev och chorizo (Mexico, 259-) / Tagine med kyckling, kikärtor, torkade aprikoser och mandel (Nordafrika, 289-)
Churros (degfrityr) med chilikryddad chokladsås & vaniljglass (Mexico, 109-) / Ingen vanlig crème brûlée utan en kardemummakryddad brûlée på ris! (Sydostasien, 110-)

 

Gott och snyggt (det osmickrande fotoljuset till trots)! Och liksom för Svenska Brasseriers Italieninspirerade lyckade storsatsning Taverna Brillo, som öppnade för någon månad sedan och som sedan dess har haft fullt hus, är det ingen vågad gissning att spå att Nosh and Chows koncept även den kommer att raskt och framgångsrikt etablera sig i Stockholms krogliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *