Ljudet genom skrovet av hur fartyget banar sig genom det kompakta istäcket/sörjan där man ligger och försöker sova i sin hytt en tio meter ovanför vattenlinjen…

… det tar jag med mig efter just den fullbordade Helsingforskryssningen med Viking Line M/S Mariella. Finlandsbåten som isbrytare (kändes det åtminstone som). Med kapuschongen neddragen dristade jag mig ut och upp på bryggdäck i dagningen för att riktigt fånga Finska vikens frusna Tarkovskijstämning…

Divertissement ombord
När jag inte blickade ut över ishavet hängav jag mig åt kryssningspassagerarens älsklingssysselsättningar, d.v.s. att medelst mat och dryck, dans och karaoke samt taxfree fördriva tiden till ankomsten.
Maten på utresan, en trerättersmeny i à la carte-restaurangen Food Garden: Renfilé, karljohansvampsmaksatt blomkålspuré, lingonsirap / Helstekt oxfilé, rödvinssky, potatisfondant, haricots verts / Mangosorbet, jordgubbar, kokosmarshmallows med Floralis Moscatel Oro i glaset. Remy Martin avec:ade kaffet.
På återfärden var det Viking-buffén som gällde – en gedigen bukfyllare. Mina fat…
Ett par av drinkarna och somt av underhållningen ombord Viking Line M/S Mariella
Nåja, karaoken och dansen avnjöts passivt, fast en flaska eller två bar jag i alla fall i land…

Moi moi, Helsinki!


Fjolårets kryssning gick inte genom is utan genom öppet hav i halv storm…