Etikettarkiv: Grand Hôtel Stockholm

Gammal Veranda blir som ny

Efter åtta månaders totalrenovering har Grand Hôtels anrika restaurang Verandan åter öppnat. Med ett nytt restaurangkök, ett omgjort bibliotek samt en helt nyinredd matsal för 110 sittande gäster. För formgivningen står Londonbaserade Richmond International, samma arkitektbyrå som tidigare även har designat hotellets eleganta Cadierbaren, på andra sidan lobbyn.

Mat- & inredningsmedia låter sig väl smaka av smörgåsbordet

Den nya inredningen är i stilrent, ljusa nyanser med marmorgolv och kristallkronor i taket. Dekor och utsmyckningar har inspirerats av äldre brudklänningars spetsbrodyrer och den svenska floran. Mitt i matsalen står ett 300 kg tungt konstverk i brons av Stefan Hasselberg.

En ny look på Verandan således. Kvar är förstås den bästa utsikten över Strömkajen mot Slottet. Något annat som föga låter sig förändras är vad som utgör menyn. En à la carte med svenska förtecken samt, givetvis, klassikern: det stora smörgåsbordet med ett 50-tal rätter prydligt uppdukade. Traditionen bjuder ju att man ska ta minst fem turer runt buffébordet. En tradition som sällan högaktas på exempelvis en Finlandskryssning. Där  lassar man med fördel på allt samtidigt, från sillar och laxar, charkuterier och småvarmt till ostar och dessert, på en och samma tallrik. Måhända inte så snyggt eller aptitligt heller, men det gäller ju att få valuta för pengarna…

Verandans vackra dessertbuffé är en njutningsklimax som smakar duga, om bara tillräckligt med plats i magen reserverats! Bara den är värd priset för hela smörgåsbordet!

Bubbel

Grand Hôtels pampiga Spegelsal är ännu en gång omdanad till en vinexpo, denna gång under rubriken Franska Vindagen. Tjoget utställare är representerade med alla sina Vins de Alsace, Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Chablis, Champagne, Languedoc-Roussillon, Loire, Rhône
Mycket att prova, för mycket för ett par eftermiddagstimmar, så nöjde jag mig med de vita för dagen, framför allt då de där som jäser (en andra gång) i en bullig flaska och som oftast består av en blandning av druvorna Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Meunier.

Och tråkigare drycker än äkta champagne kan man ju fukta strupen med… Som ju Winston Churchill lär(?) ha sagt: ”Champagne ska vara torr, kall & gratis”. Vilket är en högst adekvat beskrivning på tingens tillstånd här bland alla uppkorkade Brutar & Roséer.

På tal om Sir Winston så har han även fått ge namnet åt en av mina absoluta favvo-champis-préstiger. Historien bakom denna hommage är värd att berätta: 1908 köpte Churchill, som då var Storbritanniens handelsminister, sin första flaska av märke Pol Roger. Denna champagne skulle följa honom genom livet och när han dog 1965 hedrades han av champagnehuset i fråga med en sorgkant på alla flaskor som såldes i UK. 30 år efter statsmannens (& citatmaskinens!) död lanserade det ännu familjeägda Pol Roger sin prestigechampagne Cuvée Sir Winston Churchill. (1090 kr för årgång 99)

”Remember gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s Champagne!” (Churchill, WWI)

Habillé en pourpre!
Ögonfägnad: Taittinger Nocturne har klätts om och ser from. nu/snart så här fräck ut! (359-)

Franska Vindagen avrundades med lite avec…

Tesserons prestigecognac kommer i fyra årgångar, varav den äldsta, Lot Nº29 XO Exception, innehåller druvsprit från 1906-29 (3 357 kr för 70 cl). I den yngsta, Lot Nº90, finns destillat från 80-talet (632-).
Dessbättre finns dessa fyra även samlade i en förpackning om 5 cl:s miniatyrer, perfekt för en provning för ett mindre sällskap (514 kr)

Santé!

Vinos de España

Från Rueda, distriktet bakom den spanska ”vitvinsrevolutionen”, till iberiska halvöns bubblande stjärnor, Cava… Samt en mängd Gran Reservor av diverse slag från Spaniens mer än 30 vindistrikt. Förutom flytande gott bjöds det smakprov ur den spanska gastronomin, från pata negra till flan…

Designade vinetiketter
Pincho på ansjovis, manzanillaoliv och semitorkad körsbärstomat.
Pata negra-fat av Anselmo Perez, Campeón nacional de corte de de jamón
2001 Viña Ardanza Reserva Especial (80% Tempranillo, 20% Garnacha). Mer Rioja blir det bara inte! (gillar!!!) (199-)

Tilldragelsen var Spanska Vindagen i Grand Hôtels guldinfattade spegelsal. Där även Anselmo Perez, spansk mästare i skinkskärning (Campeón nacional de corte de de jamón), kunde ses karva i  den svartfotade ibericogrisen. 1st cut is the deepest…