Etikettarkiv: Årets Kock 2013

Årets Kock

Igår lagades det mat så det stod härliga till på Stockholm Waterfront! Inte av mig, men väl av halvdussinet något mer välmeriterade yrkeskockar; de återstående finalisterna av de inalles 146 spisproffs som anmält sig till tävlingen Årets Kock, d.v.s. SM i matlagning. Inför ett fullsatt auditorium av bransch, media & matnördar i största allmänhet fick de sex tävlande i uppgift att på fem timmar göra sitt bästa. Tvenne varmrätter skulle skapas, en förberedd och tränad på och där fjällröding var huvudråvaran samt en härtill mer skapad i stunden utifrån en råvarukorg där dovhjort var den enda i förväg kända ingrediensen för tävlingsdeltagarna.

De färdiga rätterna betraktades sedan med kritiska ögon och smakades av dito gommar av deras än mer etablerade kolleger, en jury bestående av snudd på hela Sveriges kändaste kock/krögarelit (jämte ett par sponsoroutsiders. Samt en prins).

En stilstudie (i detalj) av juryöverläggningen…

Och efter en hel dags intensivt tävlande så var det slutligen dags att utse en ny svensk mästare… Och Årets Kock, som förärades Gastronomiska Akademiens guldmedalj, blev Daniel Räms, som enligt juryn ”naturligt, elegant och med varsam teknik lyfter fram råvarornas smaker. En modern smakpalett!”

Daniel Räms vinnande varmrätter: Hällristad fjällröding och kallrökta slag med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt himmelsraften med ansjovis / Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven svecia (originalfoto: ÅK)

2013:års Kock (med stort K) är 37 år och driver Räms Mat & Gastronomi i Kristineberg. För tre år sedan blev Räms tvåa i samma tävling, men nu nådde han således top of the kocks.

Den nye Mäster kock hyllades förstås med stående ovationer. Samt gratulationer – Daniel Räms födelsedagsfirade också idag!

Senare på aftonen bjöds det till banketten Årets Kock där de 1 500 smokingklädda gästerna först välkomnades med ett glas Philipponnat Royal Réserve Brut champagne och sedan utfordrades vi med en meny komponerad och exekverad av Skeppsholms-krögaren Malin Söderström (Moderna Museet, Hjerta)

Ett snäckskal med algmarinerad pilgrimsmussla och öring; krabbsallad med rostad blomkål samt blåmusselsoppa (vin: Pouilly Fumé, Cave de Perrière 2011, Lacheteau)
Oxfilé med vintergrönsaker, toppad med tuppleversmör, smälta Ingrid Marie-äpplen och rotfruktskrisp (vin: Sonoma County Cabernet Sauvignon 2009, Louis M Martini)
Kryddig chokladkräm & bärgodis (Plantation Rum, Grande Reserve)

Förförande förfriskningar!

Sammanfattningsvis, en god kväll!

En god kväll!