Etikettarkiv: Appropriation Art

Elaine Sturtevant In memoriam

Den amerikanska (pop)konstnären Sturtevant (med förnamnet Elaine) är död. Från 60-talet och framåt ägnade hon sig systematiskt åt att omsorgsfullt göra om målningar, objekt och videor skapade av hennes samtida, huvudsakligen manliga kolleger, för att sedan presentera sina egna reproduktioner. Hon kopierade berömda kolleger som Andy Warhol, Jasper Johns, Joseph Beuys, Willem de Kooning, Marcel Duchamp och Frank Stella, men såg på sina verk varken som parodier eller hyllningar. Sturtevant vände på begreppet originalitet. Hennes konst är således kopior av andra konstnärers verk. Appropriation kallas det med konstjargong när man plankar med avsikt att omvandla.

Sturtevant belyste frågor kring upphovsrätt och originalitet. Vad säger det om ett arbete när en annan artist kan duplicera det med liknande resultat? Onekligen ett aktuellt konstnärskap i vår digitala tid, där det mesta kan och även låter sig kopieras! En tid Elaine Sturtevant nu lämnat, 84 år gammal.

För två år sedan besökte hon Moderna Museet i Stockholm i samband med öppnandet av den stora utställningen Sturtevant – Bild över bild. Då mötte jag denna coola 82-åriga pionjär till metodisk härmapa för ett radioinslag. Och passade även på att bl.a. knäppa bilden i hennes upprepning av Félix Gonzalez-Torres lampinstallation America.

Elastic Tango (2010)