Doften av popcorn är en riktig vill ha-trigger. Bums! Som snack, mellanmål eller i stället för mål. I med påsen i mikron, pipipip, inte bränna fingrarna på ångan, klart! Enkelt och snabbt och gott. Och fett. Och inte särskilt nyttigt faktiskt, rent av kanske hälsovådligt. Även om riskerna med den tillsatta smörsmaken (som inte är kärnad utan en syntetisk arom av diacetyl), med transfetter och påslimmets eventuella spridning in i popcornen troligen är överdrivna, åtminstone för normalpopparen.
Likväl, har du någonsin skådat innehållet i en påse mikropopcorn? Riv upp en så får du se…
Popcornen i pappersemballaget ligger där inbäddade i en fettklump av stelnad palmolja… Inte särskilt lockande, utan tvärtom rätt äckligt. Nej, popcorn poppas bäst traditionellt och naturligt, under lock i kastrull med olja eller smör. Trots risken för brända popcorn och kastrullbottnar. Samt disk. Men nya tider stundar nu i mitt majspoppande! Jag har nämligen just testat att mikra majskornen – fast inte de isterbegjutna förpreparerade utan den vanliga, ohöljda typen.
I med majskärnorna (med eller utan salt/olivolja) i den röd-orangea silikonbehållaren, locket på, full mikro i ca fyra minuter… och voilà!
Nypoppat ur och med PopCorn Maker, som denna enkla men självklara produktnyhet från spanska Lékué heter. En omistlighet för envar hängiven hemmapopcornist! (ca pris 299 kr, på SmartaSaker.se)