Elliott Erwitt själv, i samband med öppnande av hans utställning på Fotografiska

Mellandagskonst X: Fotografiska – Elliott Erwitt

Att Elliott Erwitt, 85 år, är fotovärldens största humorist är inget orimligt antagande. En mästare i konsten att observera, en virtuos på att fånga de vardags­humoristiska ögonblicken i sina svartvita bilder. Han ser detaljer de flesta missar, situationer innan de inträffar och livets absurditeter. Men mitt i skratten dyker det även upp bilder med djupare allvar. Allt registrerat genom sökaren på sin analoga småbildsLeica.

Utställningen Elliott Erwitt 100+1 visar ett urval om 101 stillbilder från legendarens sex decennier som fotograf. Här finns de ikoniska bilderna man sett gång på gång, fast kanske inte förknippat med Erwitts namn. Han har rest världen runt, framgångsrikt fotograferat presidenter, påvar och filmstjärnor samt alldeles vanliga människor. Och så alla de där hundbilderna förstås, dem som han kanske blivit allra mest känd för.

En härligt underhållande utställning där man bara går omkring och småler, såväl av igenkännandes glädje som nyhetens dråpliga behag. Missa inte den roliga porträttfilmen I bark at dogs!

I sökarna för andra fotografers aktning – Mäster Elliott Erwitt med sin tuta på käppen.

 

Elliott Erwitt – 100+1 t.o.m. 2 mars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *