Söndagsmiddag

Söndagen är av tradition dagen för vila och familjeumgänge. För inte så länge sedan var affärerna stängda, endast kyrkan höll öppet, ty denna tradition är historiskt starkt förknippad med kristendomen. Söndagssamvaron inbegrep också att familjen samlades och åt tillsammans. En sedvänja som här i vårt modernt sekulariserade och av ensamhushåll täta land försvunnit till förmån för exempelvis thai-take-out eller dagen-efter-pizzan. Utomlands håller man desto bättre på (måltids)traditionerna. I anglosaxiska kulturer talar man ofta om Sunday Roast (söndagsstek), i Argentina och andra latinamerikanska länder samlas man kring grillen, asadon. I Italien är traditionen med söndagsmiddag med flera generationer av släkten fortsatt stark.

Om detta berättade måltidshistorikern Edward Blom underhållande när den tyska vitvarutillverkaren Neff slog ett slag för den bortglömda söndagen som den ultimata umgängesdagen och bjöd till söndagsmiddag (i onsdags!) i köket i en privatbostad i Vasastan.

Bland de sobert designade och tekniskt smarta varmluftsugnarna och induktionshällarna mötte den ansvariga för såväl kvällens meny som dess tillagning, kokboksförfattaren Johanna Westman, med spisrosor på kinderna. Hon hade förberett en söndagsmiddag med italiensk prägel, om än med ett burgundiskt inslag. Buon appetito!

Pinzimonio all’olio / Parmigiana di melanzane (Auberginegratäng) / Bœuf bourguignon (inspirerad av Carl Butler) / Saladièren Anette Rosvall / Tiramisù med körsbärskompott i botten.
Bra vinmatchning med det fylligt kryddiga Lirac 2012 (Côtes du Rhône – 60% Grenache, 25% Syrah, 15% Mourvèdre)

Det smakade förträffligt! Gemytligt var det också. Ett gott initiativ av Neff helt visst – mer söndagsgemenskap vid matbordet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *