Xarcuteria

Charkuterist javisst!

Skinka av den unika grisrasen mangalica, uppvuxen i Ungern, men lufttorkad i Spanien. Den toskanska specialiteten soprassata, en slags paté gjord på grishuvud. Alpost från Piemonte. Inlagd ostronskivling. Finocchiona, fänkålssalami. Grillad surdegslevain med rimmad grisbog från Toscana. Allt detta och mer gott därtill bjöds det på när ”charkuterian” Xarcuteria smygnyöppnade på Halloween.

Vitt kakel på väggarna, möbler i ask och stora industrilampor i taket. En meny med sydeuropeiskt tema med fokus på utvalda charkuterier och ostar. Ett gott urval italienska och spanska viner, samt glädjande nog, även ett målmedvetet utbud av hantverksöl, två på fat och ett flertal, huvudsakligen amerikanska, IPA på flaska. Gillar! Brödet hämtas från Valhallabageriet.

Bröderna bakom Xarcuteria heter David och Douglas Tikka, två civilingenjörer utan tidigare erfarenhet av restaurangbranschen. Gemensamma resor till Medelhavet eldade dock inte bara på deras eget gastronomiska intresse utan väckte även tanken på en egen taverna/bodega här hemma. Till glädje för Kungsholmsborna inte minst, skulle jag tro.

Xarcuteria är f.ö. katalanska för ett ställe som serverar charkuterier. Öppet alla dagar i veckan. Hantverkarg. 40.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *