Etikettarkiv: Vilma Pettersson & Ludvig Grenmo/Tjoget

Negroni Week

Lika delar gin, Campari, vermouth rosso och is rörs om tills blandningen är riktigt kall. Silas och serveras på färsk is i ett old fashioned-glas, garnerad med en tunn skiva apelsin(zest). Negroni, en klassisk aperitivo – aromatisk av ginen, med distinkt bitterhet lindrad av vermouthens sötma. Snygg, enkel (att blanda), inte svår att dricka (om än kanske med viss tillvänjning) samt en utmärkt aptitretare.

Enligt den mest spridda legenden föddes Negronin 1919 i Firenze/Florens av greve Camillo Negroni, som hade smak för den då trendiga drinken Americano (Campari, söt vermouth, sodavatten och citronskiva). Denna gång serverades dock Americanon för blaskig och den italienske livsnjutaren och adelsmannen anmodade därför bartendern på Caffè Casoni att spetsa den med gin och skippa sodan samt byta ut citronskivan mot en apelsindito. Prego! En ny drinkklassiker var född!

Idag inleds årets Negroni Week. Under den närmaste veckan kommer barer runt om i världen att blanda sina favoritvarianter av Negroni och donera en del av intäkterna från varje såld drink till en välgörenhetsorganisation som de själva väljer. Bakom Negroni Week, som lanserades 2013, står Campari och den amerikanska cocktailtidskriften Imbibe Magazine.

I Sverige deltar 30 barer, varav åtta i Stockholm. Hälften av dem presenterade sina versioner av den klassiska cocktailen vid en liten Negroni Week kick-off: Svartengrens, Mr French, Tjoget och Musikaliska…

Svartengrens bartender Madeleine Solo Rapp har i sin brutalt rökiga Negroni-variant bytt ut ginen mot mezcal.
3 cl av vardera Campari, Del Maguey Vida Mezcal, söt vermouth. Float med Smith & Cross (jamaicansk) rom

Rapps Negroni t.v./Pettersson/Grenmos t.h.

Vilma Pettersson och Ludvig Grenmo från Tjoget skapade en twist på Negronin med tillägget Milanese, med smak av saffran, liksom risotton från samma stad.
2 cl gin, 1 cl Campari, 2 cl söt vermouth, 2 stänk kamomill- och saffranstinktur

Arbetsfördelning på Tjoget: Vilma Pettersson blandar, Ludvig Grenmo pratar
Vilma P. poserar med sin kamomill- och saffranstinktur
Mr. French and Mr. French: Didrik Willes silar Oscar Högbergs snack

I Oscar Högbergs (t.h.) och Didrik Willes från Mr. Frenchs lite parfymerade Negroni-tolkning har ginen bytts ut mot rivigare genever och den röda vermouthen mot dito rosé. Tjusig att se på!
2 cl Bols Genever, 2 cl Belsazar Rosé, 1,5 cl Campari. Garneras med apelsinzest och en kamomillblomma.

Mr Frenchs snygging t.v./Musikaliskas goding t.h.

ChristianFang Håkansson från Musikaliska rörde ihop en Negroni spagliato, en frestande, generös och färggrann sommarbål på färsk frukt, bär och spumante! Härligt!
F
rukt och bär efter smak och åtgång blandas med 2 cl Campari och 2 cl Hendrick’s Gin. Toppa med prosecco

Negroni Week 1-7 juni  (http://negroniweek.com)