Etikettarkiv: Gubi

Stockholm Design Week 2015 (I)

Prototyper, nyheter och klassiker; möbler av alla dess slag och material, belysning för tak, golv och mittemellan, mjuka golv och hårda, ljudabsorberande väggar, allsköns inredningsföremål i stort och i smått och för såväl offentliga som privata rum… Och kök. Alltsammans samlat på Möbelmässan, eller Stockholm Furniture & Light Fair, som vi säger i The Capital of Scandinavia. Och inte bara där! Designen har även spridit sig från Älvsjö till diverse platser på stan; den visas i showrooms, butiker, gallerier, auktionshus och museer, ja t.o.m. i privatbostäder som pop-ups! Stockholm Design Week är således så mycket mer än Möbelmässan.

Montrar som stack ut i mängden på Möbelmässan: Bolons golvskulpturer/Luca Nichettos tvåvåningsbygge för Kinnarps/ Lotta Agatons i vitt för String/Färg & Blanches spaljéinramade för Inside Scandinavian Design
Inredaren Lotta Agaton med sin osvikliga känsla för stil har skapat Strings avskalade, vita monter. Här visades den nya kontorsserien String Works. Medan Ontwerpduos vägg/takbelysning Light Forest utmärkte sig i danska &Traditions blå monter.
De franska bröderna Ronan & Erwan Bouroullec har inte bara ritat vasserien Ruutu för Iittala utan har även formgivit en ny spännande, stram möbelkollektion i stål och trä, Kaari (Ark på svenska) för Artek: bord, skrivbord, hyllor…
På den mörkrosa sammetsschäslongen bland danska Gubis ombonade möblemang vill man gärna sitta!
Levande grönt pyntade flera montrar, här hos Stolab
Gröna takbollar hos Karl Andersson & Söner
Philippe Starcks Chapo för Flos
Monica Förster, veckans mesta (svenska) designer, sitter vackert i sin nya soffa Savannah för Erik Jørgensen
Minst lika mycket ett konstobjekt som skrivbord är norsk/danska duons Lea Heins & Magnus Pettersens skrivbord. Ja tack! (ca 150’ kr)
Danska Montanas hyllsystem kommer i alla färger… Inklusive grå.
Små och stora lampor hos Wästberg: Fransyskan Inga Sempés rara, lilla paraplyhattsförsedda w153 belönades med tidskriften Forms +1 pris för bästa nya produkt 2015. Pendellamporna, w151, är signerade designtrion Claesson Koivisto Rune.
Designduon Färg & Blanches spaljéinramade utställning om den skandinaviska möbelindustrin, Inside Scandinavian Design
An Ocean Within – vinylgolvstillverkaren Bolon har hämtat inspiration från ”världshavens tidlösa gåtfullhet” till sin nya kollektion, Flow. Ur havet var också godsakerna på is.
Danska Vifas trådlösa, tygklädda, bärbara blåtandshögtalare liknar inga andra. Den nya serien, Helsinki, ser ut som en cocktailhandväska och kommer i färger som Willow Green, Misty Blue, Dusty Rose och Sandstone Grey. Vill ha! Är det ok för män att bära handväska om det är en högtalare? Småländska Swedese firar i år 70 år och firar jubileet med att låta Nudie Jeans göra en tolkning av sin klassiker, Lamino-stolen. Den fick man sitta i, men det fick man inte överallt!

Nu är de fyra intensiva designdygnen i alla fall över för denna gång. Dygn – ty när mässan stänger för dagen tar alla vernissager, cocktails, middagar, mingel och fester vid. Ska man hinna med att vara överallt då får man ligga i – och då menar jag inte sängen!

Det finns hur mycket som helst av inredningsdesignnyheter från Sverige, Norden och världen att ta in. Möbelmässan i Stockholm har vuxit sig riktigt stor; en internationell mässa, med fokus på det skandinaviska. I år är även själva mässan nydesignad, med mycket lyckat resultat: mer luft, mer ljus.

Væev heter modulstolen av Steen Dueholm Sehested. Den rosa divanen Baba är av Iskos – Berlin. Garderoben i filt och ek heter Wrap är skapad av Philip Bro Ludvigsen.
Förtjusande söt är denna kjolstol signerad Anne Fabicius Møller
En besökare som tog sig plats bland de utställda föremålen… Soffan Off av Isabel Ahm. Claus Bjerre har skapat sin stoppmöbel genom att bryta ner den till många, små höstlöv, Autumn Leaves. Kul, men kanske inte så sittvänligt…

Ovan något av av Möbelmässans bästa: Det Kongelige Danske Kunstakademis Snedkernes utställning Tekstilt.

Läcker LED-armatur i aluminium, Annular Pendant, från Torontobaserade MSDS-Studio (prototyp)

Blott ett litet, litet urval av vad som visades på Möbelmässan finns på bild i detta inlägg… Fler följer i nästa!

Question time – den brittiska designern Ilse Crawford, årets Guest of Honour, en ära som innebär att hon är den som står för årets lounge/installation i entrén för Stockholm Furniture & Light Fair