Etikettarkiv: Grekiskt vin

Ett vin värdigt Dionysos

Att grekerna är bra på olivolja det är ju allom bekant. Att det även produceras bra vin i Grekland är nog mindre känt. Åtminstone om man med grekiska viner tänker Retsina, det (populära) tallkådasmakande vita vinet. I Systembolagets ordinarie sortiment finns blott två (2!) viner från Hellas, ett rött och ett vitt, bägge billiga (på alla vis). Eller fanns, för den 1 mars, utökades den ynka grekiska vinhyllan med ännu en flaska, denna gång dessutom en nyhet av kvalitet.

Kir-Yianni Ramnista Xinomavro 2009

är ett välgjort rödvin framställt på den handplockade, inhemska druvan xinomavro. Småskaligt producerat av Greklands största vingård, det ambitiösa Kir-Yianni, från Naoussa i landskapet Makedonien. Ett kryddigt vin med en fruktighet som för tankarna till italienska Piemonte, med bra syra och tämjda tanniner och en eftersmak som varar. 14%. Drickfärdigt. För sina 99 kr inget mindre än ett fynd! Och alls inget oävet alternativ till en (avsevärt dyrare) Barolo.

I samband med lanseringen av den nya Ramnista Xinomavro besökte Kir-Yiannis vinmakare och VD Stellios Boutaris Stockholm och Den Gyldene Freden. Här bjöd han till en vertikalprovning på de inalles sex årgångarna av Ramnista Xinomavro; från den första, 1997 (magnum) till den nya 09:an. Toppade gjorde vintage 2001 med kraftfullhet, struktur och elegans.

 

Vin/viltlunch på Den Gyldene Freden

Efter väl förrättad provning, god lunch med utmärkt vinmatchning: vildsvinskorv, anklever, viltsky, potatispuré, bondbönor, steklök.