Etikettarkiv: Glycyrrhiza glabra

Svart magi – Lakritsfestivalen 2016

Med våren kommer även svartsynen. Då menar jag inte den säsongsbundna melankolin som vissa drabbas av när det (o)barmhärtiga ljuset återkommer och ställer tillvaron i en mer kontrastrik dager. Nej, jag avser suget efter den där svarta roten Glycyrrhiza glabra som får tusentals människor att under ett par aprildagar vallfärda till Annexet vid Globen för att stilla sina glupande begär…

Jo, nu i helgen är det nämligen åter dags för Lakritsfestivalen – världens största lakritsfest! Här finns lakritsprodukter für Alle att smaka eller frossa loss på. Man kan också själv skapa, smaksätta och dekorera sin egen lakritsfavorit. Eller varför inte matcha lakritsen med öl eller vin? Att laga mat med lakrits kan man också lära sig.

På pressvisningen stod inte bara lakritsbuffén uppdukad utan Jennie Pihl från Bistro Mammsen bjöd också på årets lakritsdrink, Mammsens Liquorazz.

Muddla hallon i en shaker och addera Bacardi, Licor 43, sockerlag, tranbärsjuice, en tesked lakritssirap, citron. Skaka kraftigt. Fyll upp glaset med ginger ale – läskande god!

Lakritsfestivalen 2016, 23-24 april. Entréavgiften är 145 kr/dag.

Tidigare års Lakritsfestivaler: här och här
Årets lakritsmeny: här

Lakritsfestivalen

Lakritsfestivalen firar i år femårsjubileum och i takt med alltfler besökare har den också vuxit ur Münchenbryggeriet för att flytta till stora Annexet invid Ericsson Globe, som ju den vita kupolen i Johanneshov numera heter. 50 utställare finns på plats på de 3 000 kvadratmeterna för att erbjuda de uppemot 10 000 förväntade lakritssugna allt vad de kan önska av svart, salt & sött att stoppa i munnen. För utvärtes bruk kan man låta sig skrubbas (peeling) eller bli lakritsmasserad på festivalens lakrits-spa.

Vid pressvisningen och dess lakritsöverdragna buffébord av allt-du-förmår-äta-och-stoppa-på-dig-smakprover trängdes hardcore-lakritsbloggande yngre tjejer med gammelmediarepresentanter, hämningslöst förenade i sin lust till lakritsen. Själv deltog jag inte i den lakritsorgien utan gick i stället loss på det som stod uppdukat på det mindre bordet bredvid, och där heller ingen trängsel rådde. Sushi! Lakritsrökt laxmaki och rimmad nigiri med en sallad på shiitake och fänkål samt lakritssoja. Tja, varför inte. Den lakritsglacerade fläsknacke på koreanskt vis som också serveras under helgen var tyvärr ännu inte tillredd. Sushin sköljdes ned med lakritsfolköl (3,3%), specialbryggd för festivalen! Ok.

Ja, mycket lakrits är det förstås på en festival av detta slag, fattas bara annat. Själv är jag mer av en chokladmänniska så jag välkomnar de senaste årens trend, kombinationen lakrits/choklad, där den förras sälta ofta umgås förträffligt med den senares sötma. Exempelvis Pralinhusets lakritsströsslade choklad och Robert E’s bräck.

Fast allra godast av allt jag smakade, definitivt best in show, var Salmiakkola från Desserter utan gränser. En mjuk och perfekt balanserad, handgjord gräddkola med äkta lakrits, som bara smmmälte i munnen. Som gjord att serveras på en silverbricka!

Efter godast, parantast: modisten Marika Smith, som hade lakrits i håret! Eller var det kanske i hatten?

Roten till det goda!