Etikettarkiv: Ganesha

Mellandagskonst VI: Spritmuseum – Rude Girls

Mellandagarna är för flertalet arbetsföra och sysselsatta i och med stundande Trettonhelgen snart till ända, men det hinns med ännu några tittar på aktuell konst under denna rubrik. Denna gång två utställningar på det något udda Spritmuseum, som håller till i de gamla Galärskjulen vid Wasahamnen.

”Fransk erotisk feminism, kryddad med surrealism och groteskerier” är manifestet för en av dem. Stora, uppsluppet färgglada akvareller av flickor, bilder som vid första anblicken ser ut som illustrationer hämtade ur en söt sagobok, men som snart visar sig vara något helt annat…

Nej, det är inga snälla flickor Béatrice Cussol målar. Tvärtom, som namnet på denna franska konstnärs separatutställning också ger en vink om: Rude Girls, stygga flickor. Vanartade, frimodiga töser som i strid med gällande konvenans bejakar sina kroppar och lustfyllt blottar sina kön. Likt nyårsraketer sprutar kroppsvätskor ut mellan benen och bildar nätta mönsterformationer. En barnslig surrealistisk fantasi, där gulliga djur, fluffiga moln, clowner, den indiska elefantguden Ganesha, blod och sex blandas med populärkulturella och konsthistoriska referenser. Resultatet är charmerande, absurt, vulgärt, äckligt. Och rätt kul! Temat för Cussols konst är ostentativ lesbisk kärlek, men särskilt provocerad (av hennes estetik) blir jag inte. Bäst är de tidiga tuschteckningarna.

Béatrice Cussol – Rude Girls t.o.m. 14 feb. på Spritmuseum, Djurgården.

 

På andra sidan de vita sneda väggarna med blodröd fond på Spritmuseum är väggarna svarta…