Ett par dagar efter gallerierna i norra Vasastan var det även vernissagedags för gallerierna i city. Några av dem hann jag titta förbi.
Att stiga in på Wetterling Gallery vid Kungsträdgården är som att förflyttas rakt in i Beach ’16! Sommar, solbadande, sandstränder, segelbåtar… Allt i en ljust pastellig, mjukt ”överexponerad” färgskala.
Isca Greenfield-Sanders
Amerikanskan Isca Greenfield-Sanders bilder är en mix av traditionellt måleri och modern bildbehandling. Drömska reproduktioner av diabilder, en del skapade i olja, andra med färgpennor och vattenfärg. Alla med ett – nostalgiskt – löfte om den bästa sommaren. All Roads in My Mind heter Greenfield-Sanders utställning.
Astrid Kruse Jensen
I Wetterlings projektrum hänger helt andra bilder, så opastelliga som tänkas kan – fast även de med fotografiet som utgångspunkt. Danska Astrid Kruse Jensen, som tidigare bland annat experimenterat med utgången polaroidfilm, fortsätter med att utforska fotografiska tekniker genom bearbetande av gamla negativ och kemigram.
Rubriken för Kruse Jensens nya, mindre utställning på Wetterling, är Reflections, efter trädens speglingar i vattnet.
…
Fem minuters (kylslagen!) promenad ner mot Klara där galleritrion Karlsson, Olsson och Riis håller till. Längs Magnus Karlssons väggar sträcker sig en bildsvit om 50 bilder. Anspråkslösa, målningar i det lilla formatet i sordinerad färgskala, sparsamt utförda i upplöst akvarell och torrkrita.
Hans Lannér
En dag i taget heter Hans Lannérs utställning. Som påminner om små dagboksblad. Intuitiva, mer eller mindre flyktiga impressioner. Fint.
…
Elisabet Oscarsson
In situ, latin ”på stället”. Begreppet används ofta i konstsammanhang om ett platsspecifikt verk. In situ är också samlingsnamnet för Elisabet Oscarssons utställning på Galleri Gunnar Olsson.
Abstrakt landskapsmåleri, där färgen har lämnat tydliga rinniga spår på dukarna – så ter sig Elisabet Oscarssons konstnärskap.
…
Fredrik Söderberg
Sista stoppet på denna gallerirunda blir på Galleri Riis, där en stor och märklig samling gulnade akvareller utgör utställningen Åter till naturen i Tyskland. Motiven är enkla stugor och tjusiga palats, tuktade parker och djupa skogar, gravar och ockulta platser, kända, okända och ökända personer, som Johann Wolfgang von Goethe, C.G. Jung, Richard Wagner och Adolf Hitler…
Konstnären Fredrik Söderberg har länge vurmat för det esoteriska i kombination med det germanska. Utifrån gamla fotografier har han för denna utställning (jämte konstbok) gjort en bildningsresa och dokumenterat eller snarare porträtterat ett antal historiska viktiga (kult)platser i Tyskland och Schweiz, som bland annat är förknippade med den förnazistiska Völkisch-rörelsens blodsgemenskap.
I Fredrik Söderbergs undersökning finns mycket att reflektera över och att fördjupa sig i, om intresset finns. Det skickliga måleriska hantverket kräver dock ingen betänketid.
…
Utställningarna pågår t.o.m. 2 april
Mars första gallerierunda