Etikettarkiv: Blomsterfrämjandet

Tulpanens dag

Du har väl inte missat att det är Tulpanens dag idag? En av Blomsterfrämjandet införd dag, som utgör säsongsupptakten för denna svenskarnas favoritlökväxt. Närmare 150 miljoner tulpaner säljs årligen i vårt land, framförallt under tiden fram till påsk, vilket gör oss till världsmästare per capita. Inte ens holländarna köper så många! Flertalet av alla dessa vårliga blomster är också svenskodlade, även om blommornas upphov, lökarna, vuxit i holländsk jord.

Häromdagen fick vi i pressen en förhandstitt på blomman för dagen, i olika i arrangemang, signerade blomsterkreatören Gunnar Kaj (Nobelbanketten m.m.). Solitärer och i stora fång, på lök, i glas, på väggen samt där den mjuka tulpanen kombinerats med hårdare växtsällskap.

Himla tur att vi tulpanälskare inte lever i 1600-talets Holland, då tulpanen ansågs vara extraordinärt exotisk och värd sin vikt i guld, minst! En enda tulpanlök kunde kosta en tredjedel av vad en normal holländare tjänade på ett helt år. Den användes som valuta under en epok kallad ”tulipomani.” Odlare hade börjat manipulera tulpanerna med hjälp av olika virus för att åstadkomma nya sensationella färgkombinationer och en riktigt ovanlig tulpanlök kunde kosta enorma summor. Det började gå mode i tulpaner och man började diskutera hur nästa års tulpaner skulle komma att se ut och vad de skulle kosta. Ville man bli rik på kort tid så skulle man investera i tulpanlökar. Handlare och spekulanter köpte på sig stora lager i hopp om stigande priser. Och visst steg priserna, till att börja med. Sedan kom kraschen, tulpanbubblan sprack och Hollands hela ekonomi hamnade i kris.

Idag kan man få tulpanlökar för en krona styck. Och vi uppskattar tulpanen för sin enkla, men ändå eleganta skönhet. Fast att vara vacker kan ju ha sina negativa aspekter, som tulpanen kan vittna om. Blad som gulnar, förlängning av stjälken och ett kort liv i vasen tills den ger upp och lägger ned sina blad. Likväl, tulpanen är en älskad, för att inte säga självklar blomma som, om inte kommer med, så åtminstone får en att längta till vårens ljus och färger. Inte minst idag, på Tulpanens dag!

Så här tog sig tulpanerna ut på Dagen i fjol!

Tulpanens Dag

Medan snöflingorna tungt singlar ner och färgar marken vit igen så får man väl trösta sig med desto varmare färger inomhus. Då i form av buketter med blomman för dagen, dvs. tulpaner. Idag, den 15 januari, firas nämligen just Tulpanens Dag! Härtill initierad av branschorganisationen Blomsterfrämjandet, som i inredningsbutiken In the Mood på Söder visade upp mångfalden hos denna svenska favoritblomma. Jo, vi i Sverige är faktiskt världsbäst (per capita) på att köpa tulpaner; ca 125 miljoner av dessa färgglada glädjespridare pryder vi våra hem med varje år under högsäsongen, d.v.s. fr.o.m. nu fram till påsk. Även om röda tulpaner till jul och vita till nyår är en helgdekor i tilltagande.

Själva ordet tulpan är från början persiskt och betyder turban förresten. Det finns ca 6000 olika tulpansorter i världen, varav ca 400 sorter odlas i Sverige, och de närproducerade ökar för varje år. Således kommer tulpanerna inte (längre) från Amsterdam, utan odlas i huvudsak i svenska växthus. Således inte som i den gamla schlagern av Ralf Arnie! (se nedan)

Ja, vad bättre på Tulpanens Dag än ett fång härliga tulpaner att minna om våren och ljusare tider!




Det blommar i advent

I går firades Julstjärnans Dag. Eller Poinsettia Day, uppkallad efter den amerikanske ambassadören och botanikern Joel Poinsett, som efter att ha upptäckt dessa vildväxande mexikanska julstjärnebuskar tog med sig växten hem till USA.

Denna julens populära – nåja, av somliga mindre populära – stjärna jämte andra prydnadskrukväxter och snittblommor som sprider ljus & doft i våra hem under den mörka adventstiden som är nu, presenterades av branschorganisationen Blomsterfrämjandet vid en pressfrukost härom veckan, i den snyggt, nystylade Malmstenbutiken på Strandvägen.

Vit amaryllis och kottar
Cyklamen

Amaryllisar, azaleor, hyacinter, cyklamen, tazetter, begonior samt julstjärnorna förstås fanns dekorativt utplacerade, såväl i fantasifullt färgkoordinerade julgrupper som stolta solitärer. Och den som med grönare fingrar än de flesta för ändamålet komponerat, eller kanske man ska säga pimpat, denna växtprakt var blomsterkreatören Fredrik Larsson från Makalösa Blommor. Som även entusiastiskt delade med sig av allehanda goda tips om allt från trender bland julblomstren (mycket vitt i år), samplanteringens skapelseprocess, om att bygga kombinationer med organiska detaljer som nötter och lökskal exempelvis, till att få favoriten amaryllis att stå sig, om inte till påska så åtminstone till Trettondagen! (se nedan)

Samplanterade lökväxter
Råd för längre amaryllisliv: ta en knappnål och gör ett hål strax under blomhuvudet (den piper till!) så drar den upp vatten bättre.
Multiflorahyacint
Olé! Amaryllisen heter Carmen.