Etikettarkiv: Assemblage Grand Cru Champagne

Restaurang GQ blir Grossmanns

Tillbaka till grytorna!

Efter sju år med fine dining på GQ så ställer sig krögaren Jürgen Grossmann åter vid spisen samt döper om sin restaurang till Grossmanns.

Under de drygt 35 år som restauratör i Stockholm har JG arbetat med såväl olika matstilar som samarbetat med ett flertal yngre köksmästare, som han lärt upp. Reisen i Gamla Stan, L’Escargot på Kungsholmen samt, inte minst, hela 16 år på den snudd på legendariska kvarterskrogen Gässlingen på Brännkyrkag. på Söder.

Men nu är det alltså egennamnet Grossmanns som står på de stora handmålade fönstren på Kommendörsgatan. Jo, den nygamla restaurangens hantverksfokus går till och med igen i fönstren, där namn och den lekfulla loggan föreställande en djurhybrid (som väl ska indikera inriktningen på råvarorna) inte är schabloner utan just handmålade!

Från GQ:s pretto dining till avancerad (jo, kolla in menyn nedan!) kvarterskrog hos Großmanns, där närproducerat/odlat/växt och samsas med tillrest fransk gåslever och vit tryffel från Alba. I centrum står/ligger ett fåtal ingredienser som får ta desto större plats på tallriken.
Restaurangens föredömligt korta meny ändå har smakbredd nog att locka till återbesök. Detta sagt efter den delikata lunch som jag avnjöt…

Marcus blodpudding med halstrad anklever (80 g!, nästan som en oral levertransplantation…) Jo, blodpudding kan vara gott, tro det eller ej!

Bouillabaisse garni (med hela fiskbitar alltså): röding, piggvar, vongole (hjärtmussla), hummer, pilgrimsmussla… på hemlagad fond (vars soppbas utgörs av 120 l vatten, 30 l vin, havskräftor och makrill som kokats ned till den tiondel av volymen, något som tar mer än två dygn). Och saffran förstås. Såå gott!

Choklad med vit persika och olivolja. Med choklad- & persikomousse samt torkat olivoljepulver (det vita).

Vinerna som serverades var:
Assemblage Grand Cru Champagne, Louis Dousset, Verzenay
2006 Meursault, En Luraule, Rémi Jobard
2008 Pinot Noir, Mariamar Estate, Don Miguel Vineyard, Russian River Valley

Fyra sorters bröd bakas också varje dag, bl.a. knäckebröd med bläckfiskbläck.

Ingen budgetkrog direkt… men dyra råvaror kostar ju.
Fast det finns en barmeny också, på en betydligt lägre prisnivå.

(Det nya konceptet påverkar inte festvåningen och matlagningskurserna, utan dessa behåller namnet GQ)