Meilleur Sommelier d’Europe, Europas bästa sommelier, kan Arvid Rosengren, 28, stolt titulera sig sedan ett par månader! Häromdagen firades den nyblivne mästaren i efterskott på Gaston Vinbar i Gamla Stan.
Sommeliermästerskapet ägde rum sista helgen i oktober på Casinot i San Remo, Italien. En tre dagar lång tävling där kandidater från 36 länder ställdes inför såväl teoretiska som praktiska prövningar i vinkunskap, inklusive mat och dryckesrekommendationer.
Momenten i finalen bestod av champagneservering, dekantering, blindprovning, spritidentifikation, korrigering av felaktig vinlista samt prissättning. Favorittippade Arvid Rosengren levererade och segrade. Förvisso en god och välförtjänt belöning efter, vad han själv uppskattar, närmare 4 000 timmars förberedelser i vin- och dryckeskunskap. Och åtskilligt fler lär det väl bli inför VM i Mendoza i Argentina 2016, dit Arvid nu är direktkvalificerad.
Arvid Rosengren är sommelierutbildad vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan och arbetar sedan ett par år tillbaka som vinansvarig på den danska restaurangkoncernen Copenhagen Concepts (Mash, Le Sommelier och Umami mfl.)
Concours Meilleur Sommelier d’Europe arrangeras av den internationella sommelierföreningen A.S.I. där Svenska Sommelierföreningen är en av medlemmarna.
PS. Igår kväll belönades Arvid med ännu en fin utmärkelse: Årets Dryckesprofil! Utsedd av Allt om Vin och sajten WOW News för ”den som skapat ett betydande intryck i Dryckessverige under året”.