Etikettarkiv: Åkatorpsrullen

Varaslätten vid Stureplan

Taverna Brillos matresa genom Sverige, 7 årstider – 9 regioner, fortsätter. Innevarande helg gästas såväl butiken som matsalen av brukare och producenter från Slätta, slättbygden i centrala Västergötland mellan Vänern och Vättern. På Tavernans tillfälliga marknadsplats finns denna gång bland annat en osthandlare, en fårfarmare, en biodlare, en fiskrökare, ett gårdsbränneri/-bryggeri samt en potatisbonde.

Rikskändisen i sällskapet är otvivelaktigt Sivans Osthandel, familjeföretaget som har ägnat sig åt ost, i synnerhet åt långlagrade svenska hårdostar, i fem generationer, ett arbete som bland annat har belönats med Gastronomiska Akademiens Diplom. I deras ombyggda garage på Varaslätten finns 25 ton ost i lager, ”alla med sin egen personlighet”, som mejerskan Sivans yngsta dotter Sofia påpekar, medan jag ystert provar mig igenom alla deras av smak fulla produkter. Den 37-månaders lagrade Herrgårdsosten är just inget vardagligt frukostpålägg…

Lamm i alla de former, från skinn till chark, erbjuder Monica Renström från Bitterna Åkatorp. Lammbogschipsen och den olivspäckade och chilikryddade Åkatorpsrullen kan rekommenderas!

Regionens lokalt producerade öl och sprit tillhandahålls av Qvänum mat och malt. Tre av sina (opastöriserade/ofiltrerade) hantverks-ales har de med sig. Bäst gillade jag den karamellhumlade ”brittiska” McBrian, med angenäm beska (6,5%). Av de två destillaten tyckte jag om Ryttmästarbrännvin (37%), bränt på korn och kryddat med kummin, fänkålsfrön, enbär och honung. Mjuk och rund med akvavitkaraktär, och tilltalande honungssötma.

Slätta-meny av Stephen Rowe, Bjertorp Slott

”Slättens Niçoise”
Terrine på Linderögris
Gnocchi

Matsalen gästas av hotell- och konferensanläggningen Bjertorp Slotts köksmästare Stephen Rowe, som lagar nordiskt på svenska råvaror med inspiration från det franska köket. Helgens specialmeny på Brillo utgörs av lokala råvaror från Slätta som är i säsong. Utmärkt gott! Missa inte gnocchin med confiterad kalkon. Eller Tavernans smaskiga pizza, som högst tillfälligt täckts med Sivans 37-månaders Herrgård!

7 årstider – 9 regioner: Slätta på Taverna Brillo fre-sö.

Tidigare gästspel: Norr om Landsort, Roslagen