Etikettarkiv: ägg med tryffel

Opris nya champis

Efter att tidigare ha samarbetat med champagnemakaren Delamotte presenterar Operakällaren nu sin nya huschampagne, denna gång i samarbete med champagnehuset André Jacquart.

Operakällaren Premier Cru Blanc des Blancs Brut står det på den svarta etiketten på denna specialcuvée. Blanc de blancs betyder ”vitt från vitt”. Champagnen är således gjord enbart på de vita druvorna chardonnay. Non vintage, har ej genomgått malolaktisk jäsning, har lagrats i ca åtta månader i både tank och på ekfat – det senare (ännu) rätt ovanligt i Champagne (fast desto vanligare i Bourgogne). 60% av druvorna kommer från Vertus (Premier Cru-klassat) & 40% från Mesnil-sur-Oger (Grand Cru). Brut, torr således är den, med sex gram socker doserad.

Nog med teknikaliteter – hur smakar då den nya Cuvée Operakällaren? Jo, precis som den ska! Ren, frisk och mineralisk med en hög slutsyra. God, kort sagt! Och högst tjänlig till såväl mingel som mat, exempelvis till den till delikata sushitallriken och ägg med tryffel som serverades till vid provningen på Operakällarens veranda.

Upphovspersonerna bakom detta lyckade (och prisvärda) äkta bubbel har anledning att vara glada och stolta. Operakällarens chefsommelier Fredrik Horn och syskonen Marie & Benoît Doyard, som sedan 2004 driver det familjeägda, lilla (23 hektar / 100 000 buteljer/år) champagnehuset André Jacquart. (Den fjärde ansvarige, Operakällarens källarmästare Jean-Paul Bénèzeth, saknas på bilden.)

Operakällarens husbubbel finns dessbättre inte exklusivt för restaurangens (och Nobiskoncernens) gästers njutning, utan envar champagneälskare hittar den även i Systembolagets beställningssortiment (349 kr).

Sista droppen!