Etikettarkiv: Afrikanska Mästerverk – Bergrummet

Mellandagskonst V: Afrikanska Mästerverk

Om man känner för att byta det höstliga midvintermörkret mot en annan slags frånvaro av dagsljus kan man med fördel bege sig ned i underjorden, närmare bestämt till Bergrummet på Skeppsholmen, där mörkret åtminstone lättas upp i cerise.

Efter den kinesiska terrakottaarmén och Inkarikets guld är det en del av Västafrikas länge okända förflutna, som pedagogiskt presenteras i de suggestivt ljussatta glasmontrarna i de långsmala tunnlarna. Afrikanska Mästerverk heter utställningen som genom en mängd skulpturer, statyer, smycken och andra föremål av metall, sten och terrakotta från 1100- till 1400-talen får berätta historien om det medeltida kungadömets Ifes världsbild, ritualer och religion och om ett samhälle som var ett av de mest avancerade för sin tid.

Onekligen en förbluffande kulturskatt, sett såväl till det konstnärliga uttrycket som det tekniska utförandet. Inte minst imponerande är de verklighetstrogna kungliga huvudena, gjutna i koppar(legering).

Flott färgmatchat och livat dansant på invigningen

Afrikanska Mästerverk (– Dynasty and Divinity: Ife Art in Ancient Nigeria, som vandringsutställningens originalnamn är), i Bergrummet t.o.m. 23 feb.