Strömmingsdag på Skeppsholmen

Strömmingsdag på Skeppsholmen

Strömmingen gick till på Skeppsholmen på Kristi Himmelfärdsdagen, då Hotel Skeppsholmen bjöd till lantlig Strömmingsdag i sin skirt grönskande trädgård. I strålande solsken med utsikt över Saltsjön och med en air av aptitretande stekos serverades klassikern nystekt strömming med hemlagad potatismos jämte alla nödvändiga tillbehör. Att dricka till: det nya husölet, Nicodemus Ale, som samtidigt lanserades.

Strömmingsdag på Skeppsholmen
Köksmästaren Tomas Lindh har ett riktigt smörjobb!
Strömmingsdag på Skeppsholmen
Strömmingsflundrorna är fyllda med den prisbelönta Skeppsholmssenapen och dill. Mandelpotatispurén är gjord på passerat smör och gräddmjölk. Medan snapsglaset innehåller Amiral Flemming, hemkryddad renat med krydd- & vitpeppar, muskot, vanilj, socker, kardemumma. Rund och go’!

 

Det är för andra året i rad som hotellets restaurangchef tillika strömmingsentusiasten Magnus Johansson försöker förmå Stockholmarna att likt Östersjösillen i stim strömma till längst ut på Skeppsholmen för den fina – men kanske inte så hippa – fiskens skull. Idag således nystekt i det fria, övriga dagar finns en strömmingstoast på menyn.

Strömmingsdag på SkeppsholmenStrömmingsdag på Skeppsholmen

Strömmingsdag på Skeppsholmen
Extra allt!

Ett nytt, exklusivt öl lanserades, som sagt, denna strömmingsdag till ära: Nicodemus Prima Ale, bryggd av Monks är döpt efter arkitekten Nikodemus Tessin d.y., som ritade Långa raden där hotell Skeppsholmen är beläget. Långa Raden har även fått ge namn till hotellrestaurangen.

American Alejäst, Pilsner- & Münchnermalt, Cascade-, Amarillo- och nyzeeländsk Nelson Souvin-humle gav en fruktigt, välhumlad och smakrik ale, utan alltför påträngande beska. Totalt 288 flaskor har bryggts i den första satsen (som således endast finns här, 65 kr/33 cl).

Nicodemus Prima Ale vid Strömmingsdag på Skeppsholmen

För första gången avgjordes även finalen i Skeppsholmens Mästerskap i Strömmingsinläggning, en recepttävling för inbjudna matbloggare och kokboksförfattare. En övernattning på hotellet och middag för två stod på spel. De tävlande, f.v.: Maria Embertsen, Katarina Cederholm (med sonen Konstantin) och Anette Rosvall. Juryn, f.h.: Magnus Johansson, kökschef på Hotel Skeppsholmen, konditor Elisabeth Johansson, Johan Fors, kökschef på Operakällaren och Christina Möller, f.d. Coop provkök.

Strömmingsdag på SkeppsholmenStrömmingsdag på Skeppsholmen

Maria Embertsen blev trea med sina pensédekorerade rabarber- och pepparrotsinlagda sotade strömmingar med mortlade vårörter som löktrav, gräslök och kirskål. På andra plats placerade sig Anette Rosvall som marinerat sin strömming i olivolja, vitlök och citron som sedan panerades och stektes och serverades med en syrlig äpple- och grönsaksvinägrett. Med en pensé på toppen. Vinnaren Katarina Cederholms medelhavsinspirerade strömming hade marinerats i vitvinsvinäger och serverades med olivolja, vitlök och koriander på stekt levainbröd. Ingen (ätbar) pensé som utsmyckning. Däremot bjöds juryn på ett glas mousserande, vilket visade sig vara helt rätt tänkt! En fräsch strömmingsrätt med träffsäkra smaker i all enkelhet, tyckte juryn.

En härlig Strömmingsdag blev det! Utöver fina fisken, aleiga ölen och bästa väder underhölls vi även med levande och ”lokalt förankrad” (jazz)musik, framförd av elever vid Skeppsholmens Folkhögskola.

Strömmingsdag på Skeppsholmen

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *