För en månad sedan inleddes Taverna Brillos matresa genom Sverige med ett gästspel av småskaliga mat- och dryckesproducenter från Stockholms södra skärgård. Nu i helgen är det den norra delen, Roslagen, som får en tillfällig marknadsplats i city för sina regionala specialiteter.
I Roslagens famn: strömmingar och laxar från Fogdölax. Kött, korvar och chark från Roslagskött, Musko rökeri och Hökeriet på Granby Gård. Ostar från Väddö gårdsmejeri. Singö lyxpraliner från Lotta i (Grissle)hamnen. I växthuset visar Ritva Tillberg, SkärgårdsHantverk, sin ”fiskbenskonst”: fågelmobiler och smycken gjorda på rens efter makens torskfiskande.
Inget bryggeri finns med denna gång, men väl ett destilleri, Norrtelje Brenneri. Leg. hembrännaren(!) Kristina Anerfält-Jansson har med sig ett urval av sina olika snapsar och fruktdestillat som jag med njutning passade på att prova. Utmärkta produkter överlag, med guldstjärnor för de havtornskryddade Roslags Sailing och Grisslehamns Brennvin, Svenska Hallon samt (den torra) Roslagspunschen.
Roslagen-meny av Dick Isaksson, Rånäs Slott
Dick Isaksson, krögare på Rånäs Slott, har tagit fram specialmenyn utifrån regionens råvaror. Exempelvis Roslagsplanka (175 kr)
Rilette på roslagsgris på surdegsbröd och inlagd gurka / Friterad strömming med pepparrot, picklad lök och citronmajonnäs / Varmrökt fläsksida / Laxost med kavring
En tallrik med ostar från Väddö respektive Löfsta gårdsmejerier och MaLitas marmelader (125 kr)
7 årstider – 9 regioner: Roslagen på Taverna Brillo fre-sö.