Fogdölax på 7 årstider – 9 regioner: Roslagen på Taverna Brillo

Skärgårdsmarknad vid Stureplan II

För en månad sedan inleddes Taverna Brillos matresa genom Sverige med ett gästspel av småskaliga mat- och dryckesproducenter från Stockholms södra skärgård. Nu i helgen är det den norra delen, Roslagen, som får en tillfällig marknadsplats i city för sina regionala specialiteter.

Roslagskött / Musko rökeri / Lise Nelsén, med Hökarens jaktkorv, Granby Gård
L8 i hamnen

I Roslagens famn: strömmingar och laxar från Fogdölax. Kött, korvar och chark från Roslagskött, Musko rökeri och Hökeriet på Granby Gård. Ostar från Väddö gårdsmejeri. Singö lyxpraliner från Lotta i (Grissle)hamnen. I växthuset visar Ritva Tillberg, SkärgårdsHantverk, sin ”fiskbenskonst”: fågelmobiler och smycken gjorda på rens efter makens torskfiskande.

SkärgårdsHantverk

Inget bryggeri finns med denna gång, men väl ett destilleri, Norrtelje Brenneri. Leg. hembrännaren(!) Kristina Anerfält-Jansson har med sig ett urval av sina olika snapsar och fruktdestillat som jag med njutning passade på att prova. Utmärkta produkter överlag, med guldstjärnor för de havtornskryddade Roslags Sailing och Grisslehamns Brennvin, Svenska Hallon samt (den torra) Roslagspunschen.

Kristina Anerfält-Jansson , Norrtelje Brenneri

 

Roslagen-meny av Dick Isaksson, Rånäs Slott

Dick Isaksson, krögare på Rånäs Slott, har tagit fram specialmenyn utifrån regionens råvaror. Exempelvis Roslagsplanka (175 kr)

Dick Isaksson, Rånäs Slott

Rilette på roslagsgris på surdegsbröd och inlagd gurka / Friterad strömming med pepparrot, picklad lök och citronmajonnäs / Varmrökt fläsksida / Laxost med kavring

En tallrik med ostar från Väddö respektive Löfsta gårdsmejerier och MaLitas marmelader (125 kr)

7 årstider – 9 regioner: Roslagen på Taverna Brillo fre-sö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *