Paul Svensson på Fotografiska Grill

Grillat på Fotografiska

Vädret råder man som bekant inte över. I synnerhet inte över det svenska sommarvädret… Efter en vecka av strålande sol och högsommarvärme kom nordanvinden med sitt lågtryck. Tempen föll som en meteor med 15 grader på nolltid och försommaren blev höst(lig). Att detta tajmade sig med en planerad och emotsedd utomhusaktivitet är så typiskt. Otur! Framför allt för Fotografiska och dess krögare och matinspiratör Paul Svensson, som bjudit in till en grillkväll på uteserveringen Grill för att presentera den nya sommarmenyn samt husets matfilosofi: ”att skapa upplevelser för alla sinnen”, exempelvis genom en kombination av mat, musik och dryck från en och samma plats i världen (varje söndag). Vidare informerades det om att museet får en ny, större restaurang i höst, formgiven av designbyrån Space Copenhagen, som bland annat ritat Noma i Köpenhamn.

Nya sommarmenyn på Fotografiska Grill

Således, i stället för att (frusna) samlas runt utegrillen vid kajkanten flyttade vi inomhus, till den uppdukade festvåningen. Menyn var dock densamma, fast själva grillandet fick ta en mer undanskymd roll; den gjorde Paul Svensson i köket och maten serverades färdig vid bordet.

Först dock en delikat aptitretare vid bardisken: ”Sushi på svenska”: mjällaste årgångsmatjessill från Norröna på kravodlad nypotatis och senapscrème. Till det husets fänkåls- och citronkryddade snaps och Wisby Pils (Gotlands Bryggeri/Spendrups).

Till bords! Där en kavalkad av fat och träskärbrädor avlöste varann: grillad fänkål med fänkålscrudité och fänkålsättika / flädermarinerade vintermorötter, nygrillade primörmörötter med rökt mandel / ekologisk vit sparris från Hjo samt grön sparris från Gotland med rostade frön, pinjekärnor och sparrisdressing / löksallad på gul lök, purjo och friterade purjolöksrötter, sotad lökvinaigrette / sotade primörbetor med spenat/basilikacrème… Mycket grillat säsongsgrönt! Men även dito sovel: ekologisk Mälardalsgris i sin egen steksky / hemstompad lammkorv smaksatt med lardo och chili / helgrillad havsabborre… Grönt och grillat, ekologiskt och närproducerat, och gott.

Måltiden avrundades med Fotografiskas egen smaskiga nationaldagsbakelse: en jordgubbspavlova med jordgubbs- och flädercrème, panna cotta, jordgubbsmarmelad, hyvlad mandel…

Visst hade varit mysigare med en grillfest ute i den ljumma kvällssolen, men… knappast godare. Mycket gott, Paul Svensson, tack, och återkommer gärna för backning!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *