Årets bästa påsköl

Glad Påsköl!

Påsken är i antågande, och det är snart dags att duka bordet. Inte bara med målade och omålade ägg, sillar och laxar, lammsteken och annat som hör den gula helgen till. På samma bord har även öl sin givna plats, öl med prefixet Påsk. 15 dylika finns att tillgå (i det ordinarie sortimentet) på Systembolaget i år – att jämföras med drygt femtiotalet julöl 2012. Härtill finns en handfull tunna 2-3,5%-livsmedelsbutiksöl, vilka – mer än gärna – avstås.

Precis som på julbordet så är påskölet av hävd, ett mörkare, kraftigare lageröl med viss sötma för att hävda sig mot den feta och salta maten. Traditionellt brukar påskölen också vara underjästa, men i år är de i minoritet, flertalet är faktiskt överjästa ales. Med en större smakpalett, frukt och beska, något som åtminstone jag välkomnar, även om några av dem var väl välhumlade. Om någon trend ska skönjas så är det just betoningen på det smakrika och efterbeska, inte alltid i balans dock…

En annan intressant – och vällovlig! – iakttagelse är att de små hantverksbryggerierna dominerar. Inte bara i antal, utan viktigare, i kvalitet! Sigtuna brygghus, S:t Eriks bryggeri, Nils Oscar, Dugges, Jämtlands… Det jäser gott i vårt land!

De här blev mina topp-5-favoriter vid Ölskribenternas provning av påskölen 2013:

Sigtuna Dark Easter Ale 7,6 % (1381)
Rund, aromatisk doft. Munnen full av rostat kaffe, mörk choklad. Maxad humlebeska. Kunde vara en porter! Ok, kanske inte bästa sällskapet till maten, men definitivt efter!

Electric Nurse Easter Ale 4,4 % (1361) (bryggd av Dugges Ale- & Porterbryggeri)
Snudd på motsatsen till Sigtunas svartöl ovan. Låg alkoholhalt, kryddig doft, med ton av humle. Slank kropp, en välavvägd torr smak avrundad med en god eftersmak resulterar i en öl som jag gärna tar en till av.

Jämtlands Påsköl 6 % (89760, beställningssortimentet)
Jämtlands sviker aldrig! Mitt svenska favvobryggeri leverar till jul, påsk och däremellan. Kännetecken: smakrik, välbalanserad och med rejäl beska. Så ock denna ale, som doftar och smakar humlegott, bjuder på aprikoser och honung och en eftersmak som varar.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl 5,3 % (1302)
Den tredje ölkollaborationen mellan bryggmästarinnan Jessica Heidrich och mästerkocken Mathias Dahlgren, Grand Hôtel. Torr och medelfyllig med välavvägd balans mellan sötma och beska som lämnar efter sig en god smak. En öl som påskamaten lär gilla!

Nils Oscar Kalaspåsköl 5,6 % (1393)
Ännu en öl som med fördel låter para sig ihop med det mesta av helgmaten. Tilltalande doft av humle, maltsötma i smaken, men ändå fylligt torr och med bra beska.

Runner-ups: Oppigårds Easter Ale 5,3 % (1345), Pumpviken Påsköl 5,8 % (1330) och Mohawk Black Coffe Indian Pale Ale Easter Edition 7,5 % (1372)

Helgbrygder värda att köa i en Systembolagskö för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *