Michael Björklund presenterar Viking Lines nya meny

Åländsk stjärnkock mönstrar på

Rederiet Viking Line har skaffat sig en ny skipper! Denne står dock inte på bryggan och navigerar mellan grynnorna utan står i fartygets kök och rör om i grytorna. Hans namn är Michael Björklund och han är kock. Årets Kock härtill och inte mindre än två gånger dessutom, såväl i Finland (1997) som i Sverige (2000). Sedan tre år tillbaka driver denne 39-åring sin egen krog, Smakbyn, vid Kastelholms Slott på Åland. Inte bara en restaurang förresten, utan ett stort mat-, design- och hotellprojekt inkluderande en teater och ett snigelhus. Samt ett brännvinsbränneri, där bland annat äppliga fruktdestillat tillverkas.

Michael Björklund presenterar sin matfilosofi: relativt få rätter, renodlade smaker utan krångel, medvetna val av säsongens råvaror, de flesta hämtade från Ålands vatten, skogar och trädgårdar. Samt mycket grädde och smör. ”Det är det som byggt upp denna kropp”, som stjärnkocken muntert själv konstaterar.

Nu under våren tar stjärnkocken sin Smakbyn och flyttar ombord på Viking Lines fartyg. ”Rena nordiska smaker” och närproducerade råvaror är vad som står i centrum för Michael Björklunds gästspel: rotfrukter, sötvattensfiskar och vilt, allt från Åland förstås. För de stora Vikingfärjorna har han komponerat den specialmeny som jag nyligen hade nöjet att få smaka av.

En aptitretande, ”kramgod”, hummersoppa serverad i kaffekopp inledde måltiden…

Förrätten Inkokt sik med picklad rödlök, sikrom, dillmajonnäs och krutonger är en vacker komposition. Serveras med Smakbyns eget äppelvin.

Tvenne huvudrätter att välja på: Smörstekt abborre med friterad havskräfta, äppelsmaksatt musselsås och potatisbakelse eller Örtstekt älgfilé med smörmixad timjanbuljong, rostade morötter och vitlöksdoftande potatispuré. Mörare älg får man leta efter, abborren äter jag gärna varje dag! Vinerna till: Sauvignon Blanc resp. Rioja.

Riojan hade vunnit på att dekanteras…

Att avrunda en god måltid med Crème brûlée är aldrig fel. Denna serveras med en glasburk Apelbrandsmaksatt äppelkompott och äppelsorbet. Bra partner i glaset, ett (fusk)Eiswein från Israel.

386 kr för trerättersmenyn är mycket och god mat för pengarna. Vinpaketet kostar 185 kr. Menyn serveras i Viking Lines à la carte-­restauranger till april månads slut. I maj byts menyn till en Bubbelmeny, som även den bär Michael Björklunds signum, och där mousserande viner av olika ursprung ska matchas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *