UK's Ambassador to Sweden Paul Johnston and his wife Nicola

Från A(ngus) till W(hisky)

Den runda, lilla fårfärsfyllda pajen. Aberdeen Angus-biff. Cullen skink – den mjölkiga soppan på rökt kolja och potatis. Den vegetariska pytten rumbledethumps. Färskosten caboc. Det ljuvligt, smörmättade kexet shortbread. Desserten cranachan… Samt den traditionella nationalrätten, fårinälvspölsan haggis. Och så uisge beatha, livets vatten, som whiskyn så poetiskt karakteriseras… Bara för att nämna några av alla ät- och drickbarheter Made in Scotland.

2015 har proklamerats som Scotland’s Year of Food & Drink! För att uppmärksamma detta faktum bjöd den brittiske ambassadören Paul Johnston och hans hustru Nicola till en mottagning i sitt residens i Diplomatstaden.

Ingen skotsk atmosfär utan säckpipa! Så till tonerna av Scotland the Brave följde vi pipern mot den uppdukade supper-buffén med diverse skotska specialiteter, tillagade av Marcela Bohlin.

Min skotska tallrik. I glaset: Wildcat Ale
Blå hummer med saffranskokt fänkål, alger och citronsmör
Lamm med koriander, vattenkrasse, röda vinbär, rårivna morötter och whiskysirap
Skotska ägg
Anka med sötpotatis och palsternackapuré, äppel- och whiskykompott
Angus oxfilé med vitlökspotatis, morotspuré och portvinsgelé
Vackert och gott: Cranachan, whiskyindränkta och rostade havregryn, double cream (80%-ig grädde), färska hallon och en len honungsreduktion med whisky

Från det kulinariska till baren; efter provsmakningen av den skotska maten vidtog detsamma av Skottlands främsta adelsmärke: Scotch, whiskyn. Den tillreste whiskyambassadören Ronnie BerriKeeper of the Quaich, hade tagit med sig ett lockande urval single malts från mindre och oberoende destillerier från Speyside, Highland samt öarna Mull och Islay i Inre Hebriderna. Från mild elegans till hela munnen full av tjära.

Min favorit i sällskapet blev den 10-åriga Ledaig, från Tobermory Distillery, Isle of Mull. Torkad frukt, mjukt rökig och lång kryddigt – med sälta och kraft (46,3%). Simply delightful! En av mången god anledning att äta och dricka sig igenom Skottland under 2015.

uttalas [led-chig]

Mer skotskt i glasen: Glayva / Innis & Gunn / Singleton / Benromach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *