Löjromsdagar på Riche

Löjligt gott på Riche

Under endast fem veckor om året fiskas de siklöjor i Bottenviken mellan Haparanda och Piteå som ger den exklusiva Kalixlöjrommen. Det är också bara under denna korta period som man kan njuta denna rödguldglänsande delikatess färsk. I samband den officiella löjromspremiären (21 sep.) bjuder Riche in till sina Löjromsdagar, en mångårig och uppskattad tradition. Under denna helg serveras en specialkomponerad löjromsmeny om drygt dussinet rätter, vilka jag fick provsmaka tillsammans med personalen vid menygenomgången.

Kålrabbi/rot med ankleverterinn

Temat för årets Löjromsdagar är Rom & Knölar. Knölar som i rotfrukter: potatis, kålrabbi, jordärtskocka, rotselleri, kålrot och palsternacka, som puréats, mosats, rostats, långkokts, friterats, gratinerats och krossats för att sedan kombineras med löjrommen. Intressanta och utmanande kulinariska möten mellan en av de dyraste och några av de billigaste råvarorna således.

Rotfruktschips med ostdip

Rotsellericarpaccio
t.v. Vichyssoise resp. Marulknoisette / t.h. Vildandbröst
Rödingfilé
Kalvrygg
Tartar

Friskt och fruktigt från Österrike är vad brasseriets sommelierer rekommenderar i vinväg till att ackompanjera löjromsrätterna, främst några olika Riesling och Grüner Veltliner.

En kulbana som löper längs hela matsalen har monterats. I kulbanan rullar orangefärgade glaskulor som landar i en behållare på väggen som ser ut som en tallrik. När tallriken är full, vilket väntas ske någon gång under söndagskvällen, är Riches 50 kg:s-ranson av den färska Kalixlöjrommen slut för i år.

Löjromsdagar på Riche, fre-sön 18-21 sep.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *