Även om det återstår en hel månad till årets Lakritsfestival är förberedelserna redan i slutfasen. Nyligen var jag bjuden på provsmakning av den nya, tänkta menyn på matstudion Foodlab, skapad och tillagad live av festivalkocken Douglas ”Lakritskocken” Spiik, assisterad av kollegan Gunnar Frykfors. En meny som ingalunda saknade lakrits…
Förrätt: Lakritssotad Fröyalax med rödbets- och lakritsvinaigrette, kräftskum, citrongelé och lakritsrökt svartrot
Varmrätt: Lakrits- och rökt chiliglacerad oxkind, mandelpotatisskum smaksatt med brynt smör, syrad morot, lakritsstekt rotselleri och ölvinägersky
Dessert: Svartsprayad färskostmousse och silverlökspanacotta, vit chokladcrème pudrad med lakritsgranulat, silverlökschips, spunnet lakritssocker och vanilj-/lakrits-/citronlag
En lakritsfestivalmeny med (alltför?) många moment och element… Godast var oxkinden, prydligast var desserten – innan sockervadden löstes upp. Avsmakningsmenyn var preliminär så en del detaljförbättringar kan nog förmodas. 255 kr kommer den att kosta (vinpaket 215 kr).
Kolla även in Liv Sandbergs pampiga lakritstårta!
Lakritsfestivalen 2016 äger rum 23–24 april på Annexet