7 årstider – 9 regioner: Kattegatt på Taverna Brillo

Kattegatt vid Stureplan

Gästspelen duggar tätt på Taverna Brillo. Förra veckoslutet var det Slätta, till denna helg är det Kattegatt, d.v.s. sydvästra Skåne, som står för det tillfälliga besöket inom ramen för Tavernans kulinariska resa genom Sverige, 7 årstider – 9 regioner.

Bland marknadsstånden saluförs lokalt odlade primörer som sparris, potatis och tomater, fjäderfän, ostar och keramik samt hantverksproducerade fluidum som öl och spritade äpplen. Och lakrits – både som godis och krydda!

Från det svartaste svarta till den mest attraktiva och aptitretande kolorit: Tomater! Inte färre än 83 olika, nyskördade, solmogna sorter har Mats Olofsson tagit med sig från sina växthus i Viken. Just så ska tomater dofta och smaka! Saknar möjligtvis bara en (ful) medelhavsvarm bifftomat.


Ost, en omistlig njutning! Helst med mycket och smakrik karaktär. Som Skottorps mejeris Alpost (där Hallandsåsen väl får utgöra Alplandskapet), som är av Gruyère-typ, fast något krämigare än det schweiziska originalet. Ostmäster Stig Johansson kan vara stolt!

I ett par av stånden står det buteljer, med procentsats på etiketterna… Från det blott årsgamla Höganäs bryggeri har bryggmästaren Lukas Östberg tagit med sig sina tre brygder: No1 Höganäs Lager (5,1%), Höganäs APA (5,6%) samt den nya Highnose Brew Twisted Twin dIPA-ish (7,2%). Lagerölen är ljus, lätt, lite gräsig och med aningens sötma. Lättdrucken. APA:n är citrus-humlig, med en markerad mycket torr eftersmak. Dubbel-IPA:n är förvånansvärt lätt och fräsch för typen, men ändå med mycket av humle och beska och fruktiga toner.

Starkare drycker erbjuder familjeföretaget XO Wines & Spirits: Äppelbrandy (destillerad cider = calvados, 41%), Äppelbrännvin (38%) och Pommeau Feliz (ojäst äppelmust och calvados, som ekfatslagrats, 18%). Skånska äpplen är basen för dem alla tre.

Kattegatt-meny av Görgen Jönsson, Restaurang Sand

Efter allt provsmakande och om man inte har lust att köpa med sig Kattegatt-maten hem kan man med fördel förtära dem på plats. I Tavernans matsal har Restaurang Sands köksmästare Görgen Jönsson tagit fram en meny med rätter baserade på de gästande, producenternas råvaror…

Som avrundning får man inte missa tillkomsten av en helt ny dessert, som faktiskt har potential att bli en ny Gino: Nero. En välavvägd söt/salt-lakritskomposition, signerad Pelle Sturén, kreatören bakom en av stadens moderna dessertklassiker, Gino.

7 årstider – 9 regioner: Kattegatt på Taverna Brillo fre-sö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *