Karl Nordström, Prins Eugens Waldemarsudde

Himmel i violett och hav i grönt

Som en ”konstnärernas konstnär” presenteras Karl Nordström när Prins Eugens Waldemarsudde hänger upp ett femtiotal av hans målningar på sina väggar. Beteckningen röjer således att han aldrig vunnit någon större berömmelse bland kritiker och publik. Och det kan man kanske förstå ty hans många rätt storslagna natur- och havsmotiv är föga inställsamma på ett konventionellt naturromantiskt vis. Nordström skapar i stället kärvt syntetiska, psykedeliskt färgsprakande skymningsstämningar.

”Och havet! Aldrig har du sett något så koloristiskt! Det kunde nästa ta hjärtat ur bröstet på mig. I blekt, blekt solljus ett vaggande, glimrande grönfärgat vatten – där utöver en ljusviolett himmel och mellan båda ett djupviolett kustband med stänk av guld.”

Nordström prövade olika stilar och uttryck. Han influerades bland annat av japansk konst liksom av Gauguins måleri. Detta gör sig gällande i hans stora landskap i sammanhängande färgfält och i mättade nyanser, inte minst från trakterna kring Varberg och Tjörn.

I utställningen ingår också en längre filminstallation, Tag hjärtat ur bröstet på mig, av Staffan Redin. En gestaltning av den enstörige konstnären bland Bohus karga klippor, vågornas brus och vinande vind till en romantisk bakgrund av Beethoven och Schumann. (bilden högst upp)

Karl Nordström – Konstnärernas konstnär Prins Eugens Waldemarsudde t.o.m. 25 maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *