Invigning av Hornhuset, Stockholm

Hornhuset

Idag är det slutligen dags för det ”Nya” Hornstull vid Långholms-/Hornsbruksgatorna att visa upp sig, efter några års upprustning. Den förändring som nu bokstavligen sticker ut är den stora, fristående, lutande svarta byggnad med stora fönsterpartier som uppförts blott några meter från de befintliga, ljusa bostadshusen. Hornhuset heter nybygget, Hornhuset med ett n mitt i alltså…

Dan före dan – ännu en byggarbetsplats

Ett restauranghus om hela 900 kvm och i tre etage, och med lika många matkoncept, tre. Torget på gatuplanet hyser en stor självservering och bar (och uteservering) och kan betecknas som något av ett franskt rotisseri, med smårätter och färska skaldjur. En trappa upp finns matsalen Krogen, som serverar medelhavssmaker av mellanrättsstorlek och gärna med ”grönsaksfokus”. Enzo’s (med engelsk genitivapostrof) på översta våningen är en slags kombo av en bättre sportbar, med stora tv-skärmar och bar, och italiensk trattoria; tänk pizza & pasta, birra & calcio (fotboll). Den stora, härliga takterrassen med sjöutsikt ovan Hornstulls trafik blir dock utan bar/servering efter klagomål från de (bokstavligen!) närboende. Hit får gästerna själva bära sin mat/dryck från de andra våningsplanen. Här kommer kökschefen även ha sin egen kryddträdgård!

Enzos sporttrattoria nedan, takterassen ovan

Inredningen, signerad Johan Larsson, Koncept Stockholm, betonar det råa, avskalade före mys: stora öppna ytor, dito fönster, klinkergolv, blottade rör i taken samt komplett avsaknad av textilier.

Vid pressvisningen igår pågick ännu intensiva slutarbeten mot klockan i och kring Hornhuset. Det är bara att hoppas att det hinns färdigt till idag!

Servicepersonal, ej servispersonal.

Lunch bjöds vi också på av kökschefen Petter Viding och hans medarbetare…

Kökschefen och en musselportion

Italienskt på Enzo’s: Charkbrickor på g. / Tryffelost, Taleggio & marinerade oliver / Pizza napoletana

Medelhavsligt på Krogen: Helstekt blomkål med citronconfit och blomkålscouscous / Kryddbakad rotselleri på turkisk yoghurt / Musslor och skaldjur från Galicien / Halstrad uer

Petter Viding fixar uern! Som serveras med picklad tomat, kapris, torkad oliv och yoghurt.
Skaldjursbaren på Torget

Hornhuset ägs av Familjen Ahlbom, som med denna sin senaste satsning också återvänder till Södermalm, där deras förstling, kvarterskrogen Lilla Paris, en gång låg. I krogkoncernen finns även Storstad, Hotellet, Bistro Rigoletto samt nattklubbarna Olssons Skor och Solidaritet.

Med nya Hornstulls ansiktslyftning får det sunkiga kniv-Söder en avsevärt attraktivare, för att inte säga kreddigare, (hipster)prägel -”Gaffel- och knivsöder”. En samlingsplats med galleria, knappt 40 butiker och nio restauranger. Och där exempelvis konceptkrogen Tjoget och Beijing8:s dumplings ju framgångsrikt redan etablerat sig. En ny öl, Hornstull Honey Amber Ale – smaksatt med honung från Tantolundens bin! – har också tagits fram lagom till invigningen. Finns även på närområdets Systembolag. Att Hornhuset är helt rätt och en given succé är knappast någon vågad gissning.

Söderläge i dubbel bemärkelse! Här kommer kökschefen även ha sin kryddträdgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *