Dawid – Ett annat urval / Christian Larsen Gallery

Gallerirunda oktober II

Oktobers andra gallerirunda gör några nedslag bland utställningarna runt Hudiksvallsgatan och bjuder på fågelskåderi, strutbröst i keramik, randigt måleri, ohöljd fotografi samt Mr. Walker.

Jonas Dahlberg / Galerie Nordenhake

Småfåglar som bofink, talgoxe och blåmes i naturlig miljö; konturskarpt återgivna, med kort skärpedjup och suddig bakgrund. Det är Jonas Dahlberg som har väntat ut och fotograferat fåglarna.

Diorama (tittskåp) heter Jonas Dahlbergs utställning med fågelbilder på Nordenhake. Fina pippin.

Katrine Helmersson / Andréhn-Schiptjenko

En fyra meter hög ekstam med munnar i metall och blommor i tyg står mitt i rummet, ett träd som växer ur golvet och försvinner upp i taket. Kring den finns ett antal andra objekt, som sköldar i koppar, något som liknar lava eller kanske lakritsremmar ringlande ut över golvet, ett par halvcylindrar med väggar av (onda) ögon. Samt formsköna behag i stengodskeramik.

Andréhn-Schiptjenko visar Katrine Helmerssons skulpturer, utställningen heter Tabernacle.

Ibland står verkligheten i vägen för konsten

Jan Håfström / Galleri Andersson/Sandström

Mr. Walker, Fantomens – och konstnärens egen(?) – trenchcoatklädda alias, återkommer ännu en gång i Jan Håfströms serietidningskonst… Denna gång tar han in hos Andersson/Sandström. Jodå, Joseph Conrads Mörkrets Hjärta är fortfarande en referens att räkna med.

Det är snyggt målat, dito presenterat och rätt kul. Fast vi har sett det förut, flera gånger om. Är det verkligen sex år sedan Liljevalchs stora Håfström-retrospektiv? A Work of Art is Nothing, heter denna utställning.

Färgmatchad, jag?

Dawid / Christian Larsen Gallery

Även fotografen Dawid (Björn Dawidsson) förärades en stor soloutställning på Liljevalchs för några år sedan (2008). Nu visar Christian Larsen Ett annat urval av denne stilbildande konstnärs vackra bilder.

Rena, skarpskuret kontrastrika och högblanka stilleben, porträtt och modebilder med en förfaren estetik. Ett intagande urval.

Per Mårtensson / Elastic

Som monumentala EAN-koder hänger de där och pockar på närsyn. Man vill även ta på dem, känna om det finns något i det svarta fältet…

Pekar finger åt konsten gör konstnären (t.v.) resp. galleristen (t.h.)

Månadens sista galleristopp blir på 10-års-jubilerande Elastic som återvänder till en tidigare utställning med Per Mårtenssons subtila måleri från 2009. Abstrakt minimalism och taktil humor som fångar både ögat och hjärta. (Endast t.o.m. 10 okt).

Om inte annat anges så pågår utställningarna t.o.m. 7 nov.

 

Oktobers första gallerirunda gick till Östermalm och City

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *