Ladurée / Franska accenter

Franska accenter

Visst, franska är kanske inte det lättaste språket (för en svensk). Och inte blir det enklare av dessa accenter som emellanåt är placerade över vokalerna. Åt olika håll lutar de också, vad det nu ska vara bra för. Det bekymret slipper vi i svenskan. Förutom när livsmedelsbutikerna ska sälja fransk getost… Chevré typ! (Chèvre). Eller kanske för dem som som heter Helene. Som kanske stavar sitt namn Heléne. Eller Hélene. I Frankrike heter alla Helenor Hélène. Med ett stumt H!  Jo, franska är svårare än amerikanska. Åtminstone för dagens svensk (till skillnad från 1700-talets… adel).

Men för fransosen är hens språks alla egenheter förstås inga problem. Och detsamma gäller väl för ett berömt fransk varumärke, som ju borde ha koll på vad de heter. Även utanför landets gränser…

Pariserkonditoriet & macaronuppfinnaren (1930) Ladurée har sedan i maj i fjol en liten pastellfärgad butik på Grev Turegatan, fylld av bland annat de där kulörta, mjuksega, små läckerheterna till kakdubbeldäckare. På alla (från Frankrike importerade?) logotyper/skyltar – och de är inte få – står det korrekt, Ladurée, d.v.s. med akut accent över (det första) e:et. Men! Högst upp på skyltfönstret, nedanför markisen står det faktiskt Ladurèe d.v.s. med grav accent! Tänka sig! Hur kan det ha gått till? Och har ingen märkt det? Eller spelar det ingen roll i en språkmiljö där lutande små streck åt höger eller vänster är reducerade till att vara mer av en pikant dekoration så där på måfå än den uttalsanvisning dessa accenter egentligen i själva verket är?

Visst, en liten detalj, knappt märkbar. Pas grave (sic!), inget att bry sig om, kan man ju tycka. Nä, inte i Sverige, men en français… Oh là là, quelle horreur!

 

2 reaktioner på ”Franska accenter”

    1. Tack/merci, hibiscus!
      Har inte riktigt den kollen på Mood-stället… De som har Égoïste har i alla fall tagit med sig det franska café/bistro-konceptet från Saturnus. Ett framgångskoncept som de f.ö. tog över av den tidigare ägaren (inklusive jättekanelbullarna). Bakom den franska ”fasaden” hittar man dock ingen pâtissier eller boulanger français utan ett grekiskt ägarpar. Vilket ingalunda är ovanligt (i Stockholm), där en hel del av caféerna ägs av greker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *