Villa Källhagen

Franken Danken

Franken är en region belägen i norra Bayern. En landsdel med en idyllisk blandning av medeltida, historiska städer, talrika barockborgar och byar med korsvirkeshus, pastorala naturparker med cykelvägar och vandringsleder samt en mängd bryggerier och ölkällare. Rauchbier från Bamberg är exempelvis en berömd specialitet. Längs floden Main, som rinner rakt genom regionen, sträcker sig ett vinområde av rang med en vinodlingstradition som är flera hundra år gammal. Redan Johann Wolfgang von Goethes favoritviner kom från Würzberg, än i dag något av Frankens vinhuvudstad. De vanligaste druvorna är Müller-Thurgau, Bacchus, Spätburgunder (Pinot Noir) samt Frankens egen stolthet: Silvaner. Igenkännbar är också den typiskt låga och bulliga flaskan Bocksbeutel. Nürnberg är regionens största stad och här ligger också det Wagnerianska vallfärdsmålet Bayreuth. Klimatet är snudd på mediterrant så inte undra på att regionen ibland kallas Tysklands Toscana.

Franken-1 | © LEX 2016

Ovanstående orientering kunde inhämtas då Tyska Turistbyrån och Frankens turistråd bjöd till en presentation under rubriken ”Franken – ett land av vin och skönhet”, på Villa Källhagen på Djurgården. Tillställningen inleddes på terrassen med kanapéer och frankiskt bubbel, Hans Wirsching Silvaner Jahrgangssekt Brut 2013 (väl söt, för min torra smak). Sedan satte vi oss till bords för kvällens middag…

Franken-2 | © LEX 2016Franken-3 | © LEX 2016

Potatis- och silverlökssoppa med forellrom och friterad savoykålFranken-4 | © LEX 2016Franken-5 | © LEX 2016

Rödvinsbräserad högrev med tryffelstompade rotsaker, svampsauté och karamelliserad rödlök

Franken-6 | © LEX 2016

Mörk chokladmousse, björnbär och pistaschmacaron

 

Jo, jag hävde visst taffeln ett par gånger för att ta mig till köket!

Vinerna till var Iphöfer Julius-Echter-Berg, Silvaner trocken 2014 / Rondos Barrique trocken 2014 (Spätburgunder/Domina) / Iphöfer Julius-Echter-Berg, Riesling Auslese 2012 – alla tre från Weingut Hans Wirsching.

Franken-7 | © LEX 2016

 

En angenäm Frankenafton, som onekligen lockar till en påplatsvistelse. Danke!

Franken-8 / © LEX 2016

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *