IIttala Ruutu / Ronan & Erwan Bouroullec / Design S/S 2015

Vårkänslor i designvärlden

Förra veckan pågick Formex, Nordens största fackmässa för inredningsdesign, på Stockholmsmässan. Kommande höst&vinters nyheter och trender exponerades för inrednings- och presentbranschen. Alla utställarna stod beredda att fylla sina orderblock…

Ett lämpligt tillfälle till att (redo)visa vad som gäller just nu, Design S/S 2015, alltså vårens nyheter, som presenterades i höstas hos de specialiserade PR-byråerna. Ett urval snygga/praktiska/roliga ting för hemmet vilka väcker köplusten eller inspirerar och som nu, eller inom kort, hittas i en välsorterad butik nära dig.

Iittala

Något som framkallade min mesta möjliga vill-ha-känsla var Iittalas Ruutu, en ny serie om vaser i munblåst glas, formgivna av de franska designbröderna Ronan och Erwan Bouroullec. Tio vaser i fem storlekar och sju färger som gärna låter sig kombineras. Elegant, enkelt och lyxigt!

Ruutu är finska för diamant eller ruta, vilket beskriver vasernas strikta, geometriska form som bryter mot glasmassans naturliga process. De må se enkla ut i formen, men det är bara de allra skickligaste i glasbruket som förmår producera dessa vaser. Vaserna är munblåsta i en stålform och poleras för hand. För att tillverka en enda vas krävs det sju hantverkare under ett dygns produktion på Iittalas glasbruk; samma glasbruk som f.ö. även producerar Alvar Aaltos organiska och ikoniska vas Savoy. Måhända blir även Ruutu en framtida klassiker! Priser 750–2 500 kr.

För att fortsätta med Iittala så lanserar det finska företaget inte enbart den diamantformade vasen utan även en ny, rikligt dekorerad servis, Tanssi, illustrerad av konstnären Klaus Haapaniemi och formgiven av Heikki Orvola. Inspirationen har Haapaniemi hämtat ur den tjeckiske tonsättaren Leoš Janáčeks opera Den listiga lilla räven; en sorglustig historia, som utforskar det sällsamma samspelet mellan djur och människor. Verket sätts upp på Finlands nationalopera i Helsingfors nu i januari och det är just Haapaniemi som skapat scenografin. Bra tajming! Han har följaktligen låtit de muntra innevånarna i den mystiska skogen dansa vidare på porslinet samt även kuddfodral och burkar. Skålen kostar 249 kr, tallrikarna 279/329 kr. På bilden även den glasbubbliga dessertskålen Kastehelmi, 249 kr.

Rörstrand

Mer porslin, även denna gång från finska Fiskars-koncernen, som är moderbolag till ett gäng av de kändaste varumärkena i köksskåpen. Ett av dem är det snart 300 år gamla, ”svenska” Rörstrand, som presenterar sin största designsatsning på många år: servisen Inwhite & Inblue, skapad av en vårt lands flitigaste, mångsidigaste och framgångsrikaste internationella formgivare, Monica Förster. Inspirationen till sitt blåvita (vardags)porslin i sex delar har hon funnit i servisklassikern från 30-talet, Blanche. Resultatet är en uppdatering av och hommage till Rörstrands anrika designhistoria. Snyggt, speciellt den ”blödande” färgen på Inblue. Priser från 129 kr (mugg) till 749 kr (serveringsskål).

Monica Förster vid lanseringen på Oaxen

 

Mer från Rörstrand, som riktar in sig på den växande skaran av tedrickare med sin nya servis SPM, där dekoren består av ett linnefärgat reliefmönster på fältspatporslin. Servisen är uppkallad efter sin formgivare, keramikern och professorn Signe Persson-Melin, 90 år. Vackert och avskalat. Priser från 199 kr (mugg/tallrik/skål) till 1 199 kr (tekanna).

Från det ljusaste till dess motsats…

Gense

Svart är det nya svarta! Åtminstone på det dramatiskt dukade bordet, med såväl svärtat porslin som bestick. Ett läckert exempel på det senare är Genses bestick Dorotea, som nu har fått ny färg: matt svart. Dorotea heter den efter den lappländska orten där Monica Förster växte upp. Jo, det är hon som har ritat besticken. Ett set om fyra Dorotea Night-bestick kostar 779 kr.

Royal Copenhagen

Och så till det svarta porslinet. Fast först en uppdaterad blå/vit klassiker…

Royal Copenhagen, synonymt med musselmålade blå blommor på vit, blank glasyr, sedan 1775. 225 år senare förde designern Karen Kjældgård-Larsen detta välkända och avhållna porslin in i samtiden genom att renodla och förstora vissa detaljer av originaldekoren. Musselmalet Mega, som den moderna versionen heter, har även den blivit en form- och försäljningsmässig succé.

Några år senare visade en av de mest ikoniska av porslinstillverkare att traditionen kan förnyas på det mest oväntade vis, då Royal Copenhagen presenterade sin Musselmalet Mega Sort, dvs. svart. Nu kommer uppföljarna, två nya serviser i mörk matt, glaserad ytfinish: Svart räfflad och Blå räfflad.

Elegant, nyrustik minimalism från Royal Copenhagen, Svart resp. Blå räfflad! Tallrikarna kostar 239/299 kr, tekannan 749 kr och muggarna 419 kr för två.

Mer av det svarta på bilderna genom Alessi: Emma Silvestris Mediterraneo fruktskål (med rödkål/druvor, ca 570 kr) och Claudia Raimondis nya bricka Joy, i emaljerad, rostfritt stål (med björnbär, ca 900 kr). De gyllene besticken är Genses Fuga Brons, formgivna av Tias Eckhoff. För den utomordentliga uppdukningen stod Trendgruppen PR!

Claudia Raimondis Joy, här i skålform (ca 625 kr)

Mycket porslin… och än mer av den varan fångade mitt intresse och gillande…

Kajsa Cramer

Efter allt detta mörker till det ljusaste ljusa… Snudd på transparenta är keramikern Kajsa Cramers handgjorda, unika föremål i serien Glow&Bloom. Brända i vitaste porslinslera, matta på utsidan, glaserade inuti. Skålar, vaser, ljuslyktor, några med dekor av växten Corocia. Priser från 150 kr för den minsta skålen till 2 800 kr för det största fatet med silver i botten. Fina!

Mitt sista porslinsval kommer som skärvor och är upphängda i en originell och rolig ljuskrona, signerad Ida Överby eller Crème de la Crème som är varumärket hennes. Återbruk är hennes credo och varje produkt, från kakfat till kuddfodral, är unik. Ljuskronan kostar ca 10 000 kr.

Fast det finns ju annat än porslin i köket…

Eva Solo

Danska Eva Solo är bra på köksdesign. En bred linje som inte bara ser bra ut utan också kommer med smarta, praktiska detaljer med multifunktion, som redskap att hänga på kastrullerna, magnetiska tillbehör, greppvänliga gratängformar, skålset med durkslag mm. På bilderna ses bl.a. nyheterna: den automatiska tvålpumpen och en behållare för disktrasa och diskborste samt kylskåpskaraffen i de nya färgerna Coffee Brown och Dusty Orange.

Så här såg det ut när Studio Planoform bjöd in till pressvisning för köks-, badrums- och inredningsnyheter i sitt showroom på Karlavägen. Det jag fastnade för var två av Petite Fritures produkter: bords/golvlampan Tidelight, ritad av Pierre Favresse (ca 3 100 kr) och den lekfulla, textilklädda pallen Petstools, formgiven av Hanna Emilie Ernsting. Söt! Finns i tre varianter, pris från 3 200 kr.

Hos Linum, som visade S/S15-kollektionen i sin pop-up-butik på Mäster Samuelsgatan, gick köks- & bäddtextilierna i den blekgula/gröna/off-white färgskalan, som återkom på det somrigt dukade bordet. Enfärgat, randigt samt i nya mönster.

Även Åhléns visade enfärgat i varma färger, ränder och zig-zack-mönster i sin inredningskollektion 60-talsinspirerade Scandinavia Tribute för våren.

Ränder går ju att variera i all orändlighet. En som lyckats rändera sin frotté extra snyggt är Craft Collective. Vävda i Turkiet av ekologisk bomull och med handknutna fransar. Pris ca 300 kr för en handduk till ca 550 kr för ett badlakan.

Ett par armaturer måste ju också få vara med på denna plockblogg. Som nya Edison i råmässing, formgiven av Sabina Grubbeson för Belysningsfabriken Konsthantverk. Ca 1 850 kr.

Samt Attention, en, ja flera som synes, justerbar(a) takspot(ar) av Gustav Carlberg, som ställde ut på Designgalleriet i höstas. Enkel men mångsidig, gärna i grupp!

Bokstäver är vad danska Design Letters sysslar med; bokstäver på skrivbordstillbehör, leksaker för barnkammaren samt kökspryttlar i textil och porslin. Typografin är till del arkitekten och formgivarlegenden Arne Jacobsens, något han ursprungligen ritade för skyltar i Aarhus stadshus. Bra presenter till bokstavstrogna typografikramare! Här i kombination med lakrits.

Slutbilden för detta urval av vårens designnyheter får bli ett tjusigt stilleben, där flaskan står i centrum. Den heter Leo och är den enda av designföretaget Alessis alla världsberömda produkter som ägaren Alberto Alessi – sonson till grundaren Giovanni Alessi – själv formgivit, härtill inspirerad av Leonardo da Vincis konst. Flaskan innehåller La signora Eugenia e il passero solitario, som betyder Fru Eugenia och den ensamma sparven, och som är – ett vin! Ja, egentligen tre viner: en Pinot Noir (€110), en Chardonnay (€160) samt en Amarone (€220), vilka produceras i norra Italien på Alessis vingård Cascina Eugenia. Har tyvärr inte smakat, men med tanke på priserna så kan man anta att Leo kostar mer än Eugenia… (Vinet finns ej på SB, utan säljs på nätet)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *