Fjärilsbilder ur Psaltaren på Damien Hirsts utställning The Psalms på McCabe Fine Art, Stockholm

Fjärilskonst

Den engelske konceptkonstnären och fixstjärnan Damien Hirst strör inte bara diamanter på kranier med en prislapp på en miljard. Han uppskattar även djur och insekter, exempelvis fjärilar, som tar avsevärd plats i hans konst. Mängder av döda fjärilar är också vad Hirst har med sig när han för första gången presenteras med en separatutställning i Sverige.

Paul McCabe, McCabe Fine Art, presenterar utställningen Damien Hirst – The Psalms

Utställningen på McCabe Fine Art, som galleristen, Paul McCabe, själv entusiastiskt introducerar ovan, visar ett urval ur Damien Hirsts serie The Psalms från 2008. Kalejdoskopiska bilder, runda och kvadratiska, har skapats av fjärilsvingar. Dessa har fogats samman i olika färgställningar och fantasirika formationer som tillsammans bildar invecklade, symmetriska mönster, liknande rosettfönster och mosaiker i medeltida kyrkor.

Fjärilsbilder ur Psaltaren på Damien Hirsts utställning The Psalms på McCabe Fine Art, Stockholm

Inspirationen till denna serie, The Psalms, har konstnären hämtat från Psaltaren i Gamla Testamentet. Varje verk – inalles 150, d.v.s. lika många som antalet psalmer i Psaltaren – bär namnet av en psalm. (Nä, det saknas ingalunda Psaltaren och psalmer i detta stycke!)

Fjärilsbilder ur Psaltaren på Damien Hirsts utställning The Psalms på McCabe Fine Art, Stockholm

Den sköra fjärilen, en symbol för livets alltför snabba fortskridande har transformerats här till ett vacker konstverk. Död och fastnaglad! Ars longa, vita brevis, i detta fall i en absurt bokstavlig mening…

Vernissage för Damien Hirsts utställning The Psalms på McCabe Fine Art, Stockholm
Vernissage

Damien Hirst – The Psalms, McCabe Fine Art, Artillerigatan 40. T.o.m. 22 okt.

 

En annan uppmärksammad och kontroversiell konstnär som älskar (att i sin konst använda sig av döda) fjärilar är Nathalia Edenmont… Ta en titt på hennes stora utställning som visades på Sven Harrys konstmuseum i våras.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *