Julbord, påskbord, midsommarbord – same same but different
Midsommar – den kanske viktigaste högtiden i Sverige – står för dörren och till firandet hör inte bara ostadigt väder utan givetvis även festlig mat, dans runt stången samt berusande drycker i glasen. Därmed är det också dags att tänka på vad som ska ställas fram på det lövade bordet… Sill, sill, sill och potatis, knäckebröd och hårdost, gravad lax, prinskorv, köttbullar, salladsröror… Samt i bästa fall, Jansson. Det vill säga i stort sett samma rätter som dukades fram i påskas. Liksom i julas! Det svenska smörgåsbordet återkommer ju i varierande helgskepnader – samma mat om än med vissa säsongliga kompletteringar: skinka och gröt till jul, ägg och lamm till påsk medan färskpotatisen och jordgubbar hör midsommaren till. Det gamla bondesamhällets kosthållning och sedvanor lever kvar i vår tid. Ett kulturarv som vi ogärna avviker ifrån, även om det modernare påfundet med grillande till midsommar brer ut sig alltmer.
Midsommartid = tid för det kryddade brännvinet
Traditionerna gäller även de smakförhöjande dryckerna som av hävd gör helgmaten sällskap. Under midsommarveckan handlar vi ca 150 000 liter kryddat brännvin på Systembolaget. Det är mer än sju gånger så mycket som under en vanlig medelvecka. Även om vindrickandet framgångsrikt har vunnit insteg – under sommaren gärna av rosa typ och i box – håller öl och nubben ställningarna. I synnerhet till sillinläggningarna som kan vara knepiga att vinmatcha.
Några säsongsbetonade/-benämnda brygder och destillat som dem som framförallt saluförs till julbordet produceras inte till midsommarbuffén, utan det är det ordinarie sortimenten av öl och sprit som gäller.
Midsommarsnaps
Inför stundande helg var jag härförleden bjuden till Tennstopet för en snapsprovning till smörgåsbord i midsommarens tecken. Dussinet olika skandinaviska akvaviter och snapsar stod uppradade på Tennbarens zinkdisk. En trio danska akvaviter, en trippel norska dito samt trenne svenska snapsar. Flertalet av dem är gamla bekanta som jag har provat många gånger tidigare, senast i påskas respektive julas. De klassiska kryddspritsvarumärkena, som Aalborg, Lysholm, Gammel Opland och Løitens bär alla på en lång och anrik tradition. Skånska Snälleröds är en relativ nykomling i sammanhanget och har bara bränt brännvin sedan 1991. Förpackningen med Snälleröds ekologiska snapsar: Mäskdrängens Akvavit, Jungfruns Brännvin, Brännmästarens Akvavit, Bokhållarens Akvavit och Herr Berntsons Besk bjuder på en stimulerande variation av smaker och dofter (5×5 cl, 130 kr. Alla fem levereras också i halvlitersbuteljer à 219 kr). Jungfruns med sin mjuka citruskaraktär är en angenäm överraskning, fast min favorit bland dessa fem är den kumminkryddade Brännmästaren.
Jag gillar kummin! Både som bröd- och matkrydda – samt som huvudingrediensen i akvavit. Mindre förtjust är jag i den (alltför!) dilliga varianten, som Aalborg Dild (359 kr). Anis, koriander, fänkål samt fatkaraktär är andra komponenter i en akvavit i min smak. Aalborg:arna Jubilæums (249 kr) och Taffel (259 kr) är aldrig fel till midsommarbuffén, men för dagen tilltalas jag ändå allra mest av de norska, fatlagrade akvaviterna: Lysholm Linie (265 kr) och Gammel Opland (315 kr) samt alldeles särskilt – den kumminstinna! – Løitens Export (195 kr/50 cl). En midsommarsnaps som även funkar till jordgubbarna!
Ord och inga (midsommar)visor
Drick inte din midsommarsnaps för kall. Och på inga villkor fryst! Utan gärna källarsval. Eller, för maximala aromer och smak, rumstempererad. Kyla dräper komplexiteten och framhäver endast alkoholen i det kryddade brännvinet. Och då kan du lika gärna dricka Explorer!
Gutår och god midsommar!
Mer detaljerad snapsig info finner du i dessa tidigare inlägg: här och här
Påsksnapsar och Julsnapsar