Etikettarkiv: Galleri Andersson/Sandström

Natur och skulptur

Eva Hild på Djurgården

En liknar en rest metallisk kobra. En annan loopar sig in och ut utan ände. En tredje slår liksom knut på sig själv. För att inte nämna den som häver sig på höjden, perforerad med små och stora hål som lockar till tittut. Eller tittin? Vad som är fram eller bak är inte lätt att avgöra, olika vinklar synliggör skiftande hålrum och vrår. Luftvolymerna är förenade med de tunna väggarna. Ett par av objekten är vita, andra svarta. Gemensamt för dem alla är de rejält tilltagna formaten där de står omgivna av Djurgårdens sommargrönskande natur.

Skulpturen Nod av Eva Hild på Djurgården
Nod

 

I sommar förvandlas (en begränsad del av) Djurgården till skulpturpark igen. Efter förra sommarens förtjänstfulla utställning med britten Sir Tony Craggs grandiosa skulpturer har det ärofulla uppdraget i år gått till den svenska skulptrisen Eva Hild. Sex av hennes storskaliga verk gjutna i aluminium är utplacerade utmed Djurgårdsbrunnsviken, nedanför Etnografiska museet och på andra sidan vattnet.

Skulpturen Stand av Eva Hild på Djurgården

Skulpturen Stand av Eva Hild på Djurgården
Stand

 

Mina intryck i samband med Eva Hilds separatutställning Slukhål som visades på Galleri Andersson/Sandström för halvannat år sedan tål att upprepas: ”Mjukt, lekfullt krumbuktande, abstrakta former som genom sina öppningar alstrar en rörelse mellan ett inre och yttre rum…” Sådana är de, skapelserna av Eva Hild!

Skulpturen Among av Eva Hild på Djurgården

Skulpturen Among av Eva Hild på Djurgården
Among

 

Jag är dock tveksam till några av betongsocklarna som enligt min mening är alltför högresta och föga harmonierar med skulpturerna. Dessutom lämnar det myckna regnandet denna sommar sina förfulande fuktspår i fundamenten.

Skulpturen Around av Eva Hild på Djurgården
Around

 

Det förträffliga tanken om en friluftsutställning på Djurgården är initierad av Prins Daniel och arrangerad av Galleri Andersson/Sandström, i samarbete med Kungliga Djurgårdsförvaltningen. Nya utställningar väntar också framgent – galleriet har slutit ett treårigt avtal med kungen, som har dispositionsrätt över Djurgården. Sommaren 2018 kommer flanörerna lägga märke till nya platsanpassade verk av spanjoren Jaume Plensa. Året därpå blir det amerikanskan Alyson Shotz tur att ta Djurgården i besittning. Tvenne världsnamn inom skulpturkonsten att se fram emot.

Skulpturen Wave av Eva Hild på Djurgården
Wave

 

Eva Hild-utställningen visas t.o.m. 31 augusti

Invigningen av den sjunde av Eva Hilds verk på Djurgården, ”bonusskulpturen” Flux på Rosendals Trädgård, finns i föregående inlägg

 

Synpunkt i blank stål

Utöver Red Figure på Rosendals Trädgård finns ytterligare fyra av Sir Tony Craggs monumentala skulpturer utställda i naturen längs Djurgårdsbrunnsvikens strandpromenad. Abstrakta, organiska verk i XXXL-format, utformade med naturen som stark inspirationskälla. Den bäst placerade och flottaste av dessa kan ses hela vägen från Djurgårdsbron en kilometer bort, där den likt en virvelvind i blankpolerad rostfritt stål står omgiven av grönska vid vattenbrynet: den sex och en halv meter höga och snudd på åtta ton tunga Points of View.

Skulpturen Points of View av Sir Tony Cragg utställd på Djurgården av Galleri Andersson/Sandström
Points of View sedd från Etnografiska Museet

Points of View och de övriga av de iögonenfallande skulpturerna av Sir Tony Cragg smyckar Djurgårdens sommarnejder till 28 oktober.

Nytt takhak med utsikt

Exopark heter den, den nya takterrassbaren på Sveavägen 44. 27 meter upp i det nyrenoverade gamla Skandia-/Thulehuset finns nu en cocktailbar/café/deli omgiven av en skulpturpark. Jämte ett unikt panorama över takåsarna över och bortom Stockholms centrala delar.

Thomas Häméns rörinstallation i förgrunden, S:t Johannes kyrktorn där bak

Det är (det konstanknutna) vodkamärket Absolut som i samarbete med Urban Deli öppnat en “Art Bar” på ett tak mitt i stan. Denna består dels av en installation i två delar av konstnären Thomas Hämén: ett rörformat “ljudbaserat konstbevattningssystem” som vindlar längs hela taket och en bardisk som har utformats med handskboxar. Härtill finns en skulpturpark curerad av Galleri Andersson/Sandström, med verk av konstnärerna Tony Cragg, Astrid Sylvan, Roland Persson, Cari Kavén, Wilhem Mundt och Mikael Richter. Den sistnämndes underfundiga vägmärkesslogans var de som fångade premiärbesökarnas mesta uppmärksamhet. Och munterhet. (All utställd konst är till salu).

Mikael Richters pepp
Fågelmaten serveras med kärlek

The Art of the Bar is… Absolut!

Igår bjöds det till taklagsfest eller, mer korrekt, invigning och den staketomgärdade och sedumbevuxna terrassen var full av folk. Som fick vänta trekvart för att lösa in drinkbiljetten och sedan tog tilltugget, en chark/ost-bricka, slut… Alla njöt vi dock av den anslående utsikten och den sköna kvällssolen. Åtminstone till regnet kom… Fast den spektakulära regnbågen som följde utgjorde en god kompensation för vätan.

Utsikten! Värd ett eller fler (åter)besök.

”Se hur hela Uppland står i lågor, kvällssol brinner bortom Solna skog!”

Exopark/Absolut Art Bar håller öppet alla – regnfria! – dagar kl. 12-22, till september.