City och Östermalm
En vecka efter att Hudik-gallerierna öppnade för säsongen var det dags för utställningslokalerna i city och på Östermalm att hålla sammanfallande vernissage. En del av dem hann jag besöka…
Nathalia Edenmont / Wetterling
Nathalia Edenmont fortsätter att både förföra och utmana med sina storskaliga fotografier. Förförande vackra i all sin högblanka perfektionism; utmanande, för att inte säga provocerande, i sina återkommande symbolmättade motivval: liv och död(a djur), fruktsamhet, barnlöshet och drömmen om moderskapet. Denna gång härtill med incestuös underton.
Från döda foster till de praktfulla fjärilscollagen – ingenting är tabu här. Tycka vad man vill om Natalia Edenmonts konstprojekt, oberörd lämnar man i alla fall inte hennes nya utställning Beyond hos Wetterling i Kungsan. (t.o.m. 2 okt.)
…
Emma Bernhard / Belenius/Nordenhake
På Belenius/Nordenhake invid S:t Jacobs kyrka har Emma Bernhard inrett galleriet med sina objekt, skulpturer och målningar. Diverse (upphittade) bruksföremål i metall, trä, läder och textil har placerats ut i rummen på ett elegant och estetiskt högst tilldragande vis. Resistance, Tolerance and Power (t.o.m. 20 sep.)
…
Éva Mag / Riis
I Konstakademiens palats mittemot Rosenbad huserar de tre gallerierna Riis, Gunnar Olsson och Magnus Karlsson. På Riis har Éva Mag flyttat in med sina trasdockor. Lerfyllda, textilhöljda människoliknande, sårbara små kroppar med breda ärrliknande stygn som torkar och åldras och blir rynkiga… Några ligger i sin läckande lera som om de precis fötts, eller tvärtom – just till att begravas.
Éva Mags utställning Tack (eller Köszönöm, på ungerska) har ett lågmält, berörande tilltal och påminner om att det inte alltid är lätt att vara människa. Eller trasdocka. (t.o.m. 26 sep.)
…
Maria Hall / Gunnar Olsson
Sirenerna, som lockade sjöfarare i fördärvet med sina tjusande sånger enligt den grekiska mytologin, är inspirationskällan för Maria Halls måleri hos Gunnar Olsson, Sirens. På dukarna konfronteras konsekvent många schatteringar av cerise. Snyggt, även om jag inte hör sången. (t.o.m. 26 sep.)
…
Thomas Broomé / Magnus Karlsson
Hos Magnus Karlsson ställer ”ordkonstnären” Thomas Broomé än en gång ut sina finurligt, illusoriskt uppbyggda bilder av ord som beskriver de föreställande föremålen.
Denna gång har Broomé exponerat innehållet i ett antal (avlidna artisters) badrumsskåp och medicinkabinett. Här finns också 3D-utskrivna och laserskurna objekt i akrylglas, som en blomvas och ett par skulpturer av olika storlekar samt en videovägg som bokstavligen vänder ryggen mot betraktaren.
Brytpunkt heter Thomas Broomés utställning, vars speciella bildspråkskoncept inte upphör att fascinera fastän jag sett det förut. (t.o.m. 4 okt.)
…
Jenny Källman / Björkholmen Gallery
Från city till Östermalm: på Björkholmen Gallery (Kommendörsg. 15) är det fotografier i svartvitt som visas, Jenny Källmans. Inspirationen till utställningen Lounge har hon hämtat ur fängelsets begränsningar. Och hennes svartvita bilder är… begränsande. (t.o.m. 26 sep.)
…
Amy Feldman / ANNAELLEGallery
Sista stoppet blev på ANNAELLEGallery, som har lämnat lokalen på Riddargatan för en mer central Östermalmsadress, Karlav. 15. Den välbesökta nyinvigningen sammanföll med vernissagen för New York-konstnären Amy Feldmans andra soloutställning på galleriet.
Feldmans nya serie stora akrylmålningar går som tidigare, om inte i 50 nyanser, så i alla fall i fem gråskalor. (t.o.m. 27 sep.)
Samma galleri, ANNAELLE, stod även som värd för ett boksläpp: Artists’ Recipes, en receptbok med mat- och konstinnehåll med ett 80-tal konstnärer. Redaktörerna, den Baselbaserade konstnärsduon Admir Jahic & Comenius Roethlisberger, hade releasen till ära skapat ett par upplivande legymskulpturer.
I nästa inlägg: höstöppningen för ett galleri på Söder