Hennes skulpturer står på Hötorget, i Filmstaden Råsunda och tunnelbanestationen Danderyds sjukhus, utanför Junibacken samt på många andra offentliga platser. I oktober 2013 avled keramikern Hertha Hillfon, 92 år gammal. Halvannat år senare presenterades hennes gedigna livsverk i en omfattande retrospektiv på Liljevalchs, där konstnärens hem och ateljé i Mälarhöjden återskapades i utställningssalarna på Djurgården.
I Liljevalchs många rum avspeglades olika sidor av Hillfons produktion: krukor, urnor, fat och bruksföremål för en vackrare vardag, stora pjäser i rödbrun terrakotta och svarta, gåtfulla skapelser med suggestiv kraft.
Hertha Hillfons skapande handlade aldrig om diskreta gester. Hon kämpade ständigt med leran som skulle modelleras och sen brännas. Verken kollapsade inte sällan under sin egen tyngd. Det var bara att börja om, göra rätt, limma ihop, aldrig ge upp… Motiven kom från den närmaste omgivningen. En brödlimpa, ett par byxor, en trädgårdsstol – allt var bra nog för att förevigas. Barn och barnbarn, nära och kära var hennes modeller. Herha Hillfon skulpterade även beställningsverk, exempelvis avporträtterades Astrid Lindgren i lera.
Mest kända, ja Hertha Hillfons signum, är de stiliserade solarna och ansiktena med karaktäristiska, fylliga läppar och stora ögon med blickar som fångar. Dessa masker återkom hon ständigt till och varierade i olika färger och format. De slutar aldrig att göra intryck på mig.
Hertha Hillfon visades på Liljevalchs under juni-aug.
