Tapasdagen

Jamón Serrano på Internationella Tapasdagen / World Tapas Day / Dia Mundial de la Tapa på Spanska ambassaden

Pan con tomate, Patatas bravas, Manchego, Gazpacho, Pimientos de padrón, Gambas al ajillo, Calamares a la Romana, Chipirones, Boquerones en vinagre, Jamón Ibercio, Tortilla de patatas, Albóndigas… * Bekanta restaurangglosor som får det att vattnas i munnen på oss som någon gång besökt en bar i Spanien. Tapas alltså, samlingsnamnet för en mängd smårätter som drinktilltugg eller plockmat, och som har kommit att bli synonymt med den spanska gastronomin. Tapaskulturen har spritt sig långt utanför sin hemnation och trendiga tapasbarer finns numera i storstäder över hela världen.

Tapas – sägen och tradition

Tapas har sitt ursprung i Andalusien där det sägs att soldater en gång i tiden tvingades att lägga ett litet fat som lock (tapas betyder lock på spanska) på sina glas inne på barerna och bodegorna, för att inte dricka för mycket – på fastande mage. Ovanpå detta lock lades sedan en godbit som soldaterna måste äta innan de fick ta den första klunken. Enligt en alternativ förklaring till fenomenet täcktes glaset med en brödskiva för att undvika flugor i drycken. Helt säkert hur det egentligen begav sig är väl inte belagt, men sedvänjan med tapas fick hursomhelst rejält fäste. Att tapear, att ta en barrunda med olika tapas, är en viktig del av Spaniens sociala kultur. I Spanien samlas man på en bar efter jobbet eller före middagen och dricker ett glas vin eller sherry tillsammans med sina vänner. Eftersom spanjorer äter sin middag sent på kvällen, passar många på att stilla hungern med några tapas. Ett glas eller två och en bit ost, något kallskuret och någonting marinerat eller friterat – opretentiöst och gott! Ett dryck-med-lättare-mat-koncept besläktat med aperitivon i Italien.

Tapasdagen

Spanjorerna är stolta över sina tapas, så stolta att de ifjol anhöll om att matbitarna skulle upptas på UNESCO:s immateriella kulturarvslista, en lista där även mattraditioner kan ingå. I väntan på denna ovedersägliga ära har Spanska turistbyrån, Turespaña, sedan några år instiftat Internationella Tapasdagen (World Tapas Day/Dia Mundial de la Tapa), en dag då man lyfter fram den spanska gastronomin världen över. Den firas den tredje torsdagen i juni, som i år således infaller idag.

Gabriel Busquets/Octavio González/Carlos Andrinos på Tapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassaden

En försmak av Tapasdagen fick jag redan i förrgår när jag gästade Prins Carls palats på Kgl. Djurgården, som sedan 1928 varit Spanska ambassadörens residens. Husets värd, Spaniens nuvarande ambassadör, D. Gabriel Busquets Aparicio (i mitten) inledde tilldragelsen med att hälsa ¡Bienvenidos! Spanska Turistbyråns direktör Octavio González berättade sedan om idén med Tapasdagen, varpå kocken Carlos Andrinos (Avequia) presenterade aftonens clou, den ambitiösa tapasmenyn.

 

Tapas deluxe

Tapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassadenTapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassadenTapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassadenTapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassadenTapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassadenTapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassadenTapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassadenTapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassaden

Denna elaborerade samling tapas finner man knappast i den genomsnittliga tapasbaren eller bodegan utan är förstås kokkonst på en högre (ambitions)nivå. Notera att den inledande tapasens tomat inte är någon äkta tomat utan en trompe l’œil-skapelse!

Tapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassadenSpansk lufttorkad skinka är aldrig fel! Som dessa fat med handskuren 12-månaders jamón serrano.

Något förvånande erbjöds tyvärr ingen fino eller manzanilla sherry till maten. Viña Somozas Neno 2015 (Valdeorras, Galicien) visade sig vara emellertid ett utmärkt sällskap till tapasserveringarna. Frisk och aromatisk, med arom av gula äpplen och viss blommighet samt fina syror. Godello-druvan påminner något om chenin blanc eller oekad chardonnay.

¡Muchas gracias por la deliciosa comida!

 

Tapasdagen / World Tapas Day, Spanska ambassaden / Embajada de España en Suecia

Internationella Tapasdagen – som faktiskt pågår en hel vecka! – engagerar flertalet spanska barer och restauranger i Stockholm, vilka bland annat erbjuder en speciell tapasmeny. I Spanien är självfallet varje dag tapasdag!

 

* Tapasvokabulär

Nämnda tapas i ingressen, på svenska: tomatbröd, friterade potatisbitar med het dippsås, fårmjölkshårdosten Manchego, kall tomat/grönsakssoppa, små ugnsstekta gröna paprikor, vitlöksfrästa tigerräkor, fylld bläckfisk, friterade bläckfiskringar med aioli, marinerad ansjovis, lufttorkad Ibéricoskinka, potatisomelett, köttbullar i tomatsås.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *