Etikettarkiv: Uglycute

Krispig, len eller mjölkig?

Ta ett 40-centilitersglas, fyll det till bredden med öl. Häll upp det utefter glasets sida för undvikande av skumbildning: gästen har betalt för öl, inte för skummet… Typisk fatölsutskänkning på krogen, där traditionen bjuder att fylla glaset hela vägen upp för mesta möjliga volym och valuta för pengarna. Mycket mättande kolsyra får man också och skumkronan, ja den är ju bara en onödig dekoration, eller hur? En stor stark, ska vara stor och stark, mindre smak och ge mer berusning… Och gärna så billig som alkoholskatten bara tillåter.

I länder med lång och stoltare öltraditioner än vår häller man inte bara upp sin öl ur faten i ett svep, utan ger den tid att landa i glaset för att släppa loss smakämnena i ölet, vilket ger en avsevärt generösare dryckesupplevelse. Samt en fast, härlig skumkrona att tugga i sig. En (rätt upphälld) Guinness Stout får man vackert vänta på, likaså en belgisk specialöl. För att inte tala om en tysk eller tjeckisk välhumlad pils.

 

Invigning av nya Bar Central i City

Någon som till fullo behärskar tekniken att korrekt hälla upp en (tjeckisk) öl är RobertBoban Rudinski, krögare på Bar Central, den populära krogen vid Nytorget. Restaurangen har i dagarna tagit sitt centraleuropeiska kök och förökat sig till city, närmare bestämt till Birger Jarlsg. 41 och f.d. Museets lokaler, som helt har ritats om av inredningsbyrån Uglycute. Inbjudande! Hundra sittplatser finns i den luftiga matsalen och i dess mitt tronar en bar eller snarare en skänk där ölhantverket står i fokus.

Boban och Janko – två tjeckölsauktoriteter vid tankovnan

Här kan man få sin Pilsner Urquell upphälld på inte färre än tre olika vis, för olika smaker och tillfällen:

  • Na Dvakrát (krispig). Det vanligaste sättet att servera pilsner i Tjeckien. Först hälls kroppen (själva ölen). 3,5 cm skumkrona adderas på slutet och hjälper till att hålla ölen krispigt.
  • Hladinka (len). Det traditionella sättet, där skumkronan hälls först och sedan fylls glaset gradvis från botten. Liknar till utseende Na Dvakrát, men är mjukare och rundare i smaken.
  • Mliko (mjölkig). Ett radikalt annorlunda sätt att servera pilsner; skumbaserad som ger en rund och krämig sötma och traditionellt avnjuts mot slutet av kvällen.

Pilsnern hälls i glas som håller fyra graders temperatur, precis som ölet. Och när glaset är tömt diskas och spolas det manuellt för att sedan ligga i en vask med fyragradigt vatten, i väntan på nästa påfyllning.

Sverigepremiär för Pilsner Urquell Tankovna

På Bar Central serveras Sveriges färskaste pilsner! Under bardisken döljer sig vårt lands första tankovna, en 500 liter stor tank fylld med opastöriserad Pilsner Urquell. Det nybryggda ölet från Plzen når sin slutdestination inom ett dygn och måste förbrukas inom tre veckor efter leverans och inom fem dagar efter första hällningen. Det är nog ingen större risk för att ölet åldras med tanke på hur god den är; fräscht, fylligt maltig med väl avrundade humletoner. En pilsälskares våta dröm!

Centraleuropeiska delikatesser till pilsnern


Blandade charkuterier, kolbász – ungerska korvar, rökt ankbröst, lufttorkad och lättrökt skinka, lángos, stekt kalvbräss, långbakad osttunga, bläckfisksallad; friterat: blomkål, strimlade, grisöron, hobotnica –  minibläckfiskar och småfiskar; ostbricka…

 

Igår bjöd Bar Central på invigning för fulla fat och öppna kranar!

Bar Centrals delägare Jakub Vávra bjuder på partnerns Robert Rudinskis fruktdestillat. Observera flaskans handknypplade omhölje.

Tack och Na zdraví!

 

 

Mina intryck från utomhuspremiären av den mobila Pilsner Urquell Tankovna på Restaurang Hjerta finns här!