Etikettarkiv: Sheraton Stockholm

Sydafrika dansar in sin Frihetsdag

Idag, 27 april, är det på dagen 20 år sedan det första demokratiska valet hölls i Sydafrika, ett val där all vuxna kunde rösta oberoende av ras och som gjorde Nelson Mandela till landets förste svarte president. Freedom Day kallas dagen som även är landets nationaldag. Detta jubileum högtidlighölls redan i förrgår i Stockholm, då den Sydafrikanska ambassadören bjöd till en mottagning på Sheraton Hotel.

Diplomatcocktails brukar vara rätt formaliserade tillställningar, med ett par timmar av socialt kontaktskapande mingel med glas i hand samt något tilltugg, från enklare kanapéer på burna serveringsfat till ett fullastat buffébord. Vid speciella bemärkelsedagar förekommer invigningstal av ambassadören, emellanåt sekonderad av någon svensk regeringsrepresentant alternativt riksdagsledamot med närmare förbindelser med värdlandet i fråga. Mer sällan bjuds det någon underhållning, som musik och sång – något som flertalet av gästerna oftast finner som ett onödigt och störande inslag i det diplomatiska minglandet och därmed helst nonchalerar.

Något än ovanligare i sammanhanget är att få se värdnationens högsta representant dansa upprymt, härtill i färgglad traditionell klädsel. Men det var precis vad Sydafrikas ambassadör Mandisa Dona Marasha gjorde, då hon anslöt sig till några av gästerna för att begå linjedansen The Bus Stop!

De två sångarna, sopranen Nkosazana Dimande och barytonen Luthando Qave, sjöng även ur Wagners Tannhäuser och Bizets Carmen.

Mottagningen föregicks av ett seminarium om sydafrikanska viner; landet är världens sjunde största vinproducent. Lilla Sverige är den näst största marknaden och vart femte liter vin – rött som vitt – som här säljs kommer från Sydafrika. Många på låda.

Kungligt födelsedagsfirande

Oavsett om man bär en röd skjorta eller en gul så är Bhumibol Adulyadej den ytterst vördade kungen och en samlande gestalt för alla thailändare. Igår firade majestätet 86 år och av dessa har han suttit hela 67 på Thailands tron, vilket gör honom till världens längst regerande monark.

I Stockholm firades denna nationaldag eller Nationens Fars dag med en mottagning på Sheraton under ambassadör Somchai Charanasomboon och hans hustrus värdskap. Efter välkomsttalet bjöds det på behagfull dansunderhållning och diplomatmingel över en god buffé.

Yum Talay, glasnudlar och skaldjurssallad / Tod Mun Pla, fiskkakor / Pla Sam Rod, Friterad lax med chilisås / Pad Thai Goong, Friterade nudlar med räkor / Ta Ko, Taro- och kokospudding