Etikettarkiv: Restauranggalan 2015

Restauranggalan 2015

Första måndagen i november är en speciell måndag. Då sätter sig nämligen landets hela restaurangtoppskikt till rätta på Cirkus parkett i Stockholm för att delta vid ett av årets största branschevenemang: Restauranggalan.

Under en tretimmars middagssittning utses 15 vinnare i olika kategorier och aspekter av restauration, från Årets Klassiker (Kometen i Göteborg) resp. Framtidslöfte (Fabian Kalf Hansen) till Årets Krog (Bloom in the park, Malmö) resp. Krögare (28+, Gbg)… En ny kategori är Årets Kulturrestaurang, som vanns av Lanthandelns Espresso (som driver serveringarna på bland annat Millesgården, Bonniers Konsthall och Konstakademien).

RS:s chefredaktris, den paranta Lisbeth Rauden, hälsade alla 450 gäster välkomna. Därpå startade priskavalkaden…
Ovan t.h. får Björn Kjellberg från PM & Vänner i Växjö priset för Årets Hållbara Krog medan Thomas Deijing tar emot RS Hederspris (bilden nedan).
Spritmuseum vann inte i kategorin Kulturrestaurang, men tog hem utmärkelsen som Årets Ölutvecklare (t.v.) Dubbelvinnaren Daniel Crespi fick följaktligen två drinkar i scenbaren.

Två av galans vinnare fick även privilegiet att bana sig fram till scenen inte bara en gång utan två: Fotografiskas restaurang, som juryn utsåg till både Årets Hälsokoncept och Årets Smaksättare, medan Gamla Stan-krögaren Daniel Crespi (Leijontornet, Djuret, Pubologi, Omakase Köttslöjd, Tweed…) hyllades som Årets Innovatör & dito Sommelier.

Årets Krögare: Ulf Johansson (t.v.) Årets Matsalsteam: Vollmers, Malmö (ovan t.h.) Årets Barkoncept: Bottles (nedan t.h.)
Två unga vinnare! Årets Framtidslöfte: Fabian Kalf Hansen (t.v.) och Niklas Ekholm, mottagare av Svenska Kockars Förenings Stipendium.
Igy Vidal, ägare till Årets krog: Bloom in the Park (ovan t.v.) och chefredaktören Lisbeth Rauden i helfigur.

Varje pristagare serverades en drink på scen av bartendern Dosa Ivanov, tvåfaldig svensk mästare och vinnare i World Cocktail Championships 2015.

Restauranggalan – middagsmenyn

Aftonens meny var signerad Svenska Kocklandslaget. Den inleddes med ”korv med bröd”: fläskkorv smaksatt med citron och svartpeppar som serverades med räksallad på skånsk jätteräka, pepparrotsmajonnäs, ärtkräm, kålrot, senapskräm och surkål. Drycken som ackompanjerade var Jacobsen Extra Pilsner.

Andra serveringen var en lättrökt röding och rostad blomkål, höstens syrade rotfrukter samt smörsås med forellrom och gräslök. Till detta Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc 2014.

Jag kan försäkra att maten smakade bättre än hur den ter sig i detta osmickrande fotoljus
Jo, det serverades en whiskysnaps också!

Till dessert bjöds det mjölkchokladbavaroise med Zacapa-rom och Madeleine, med smaker av gräddfil, kola, havtorn och hasselnöt. I glaset: Guinness West Indies Porter.

Jag kan försäkra att maten smakade bättre än hur den ter sig i detta osmickrande fotoljus…
Jens Dolk i händelsernas centrum… Kocklandslagets konditor Frida Bäcke berättade om aftonens meny.

Årets konferencier, Jens Dolk, gjorde ett bra jobb på scen; underhållande och rapp, även om pristagarnas respons stökades väl raskt undan. Noterbart var att några av de vinnande traktörerna (Lanthandelns Espresso, Fotografiska) inte fanns på plats utan att priserna togs emot av (några anonyma ur) personalen. Kanske var de för upptagna, för det kan väl inte vara så att de inte bryr sig om denna hedersbetygelse?

För den musikaliska inramningen svarade saxofonisten Michael Feiner, slagverkaren David Eldh samt Matt Joko, dj.
David Eldh slår sig genom publikhavet
Glädje!

Eljest var Restauranggalan 2015 en rejäl förbättring mot föregående års galor. Godare mat, roligare och raskare presentation samt som extra bonus denna berusande, bubblande bravad till byggnadsverk…

Champagnetorn

Lite spill får man räkna med, tänkte nog Björnstierne Antonsson, och moppade på!

650 glas fördelade på 12 våningar och en totalvikt om 98 kg. En och en halv timme tog glastornet att bygga upp och sedan ytterligare två timmar för att fylla coupeglasen till brädden med innehållet ur 113 buteljer, det vill säga allt som allt 85 liter champagne (Champagne Pannier Brut Tradition).

Arkitekterna bakom och hands-on-byggarna/hällarna av denna berusande pyramid är krögaren Erik Videgård och sommelieren Björnstierne Antonsson som därmed slog sitt egna tidigare (inofficiella) svenska rekord i champagnetorn! 🙌

Vinkällansyskonen Maya & Filip Samuelsson tackade inte nej till champagne

Riv pyramiden! Att jämna den med marken gick avsevärt snabbare än att uppföra den! Restauranggalan arrangeras, för åttonde året i rad, av tidningen RS. (Restauranger & Storkök) i samarbete med Svenska Kockars Förening, Chaîne de Rôtisseurs, Sommelierföreningen, Sveriges Bartenders Gille, Sveriges Bästa Bord, Grythytte Akademi och Restaurangakademien.

Alla vinnare på samma bild! (någon kanske dold men ändå)

Själv var jag för övrigt inte enkom där som glad galagäst utan även på uppdrag av arrangerande RS. för att bevaka tävlingen Årets Servitör som föregick.

Årets servitör, Jeanette Linder (Råkultur), hyllades än en gång på själva Restauranggalan

Så här var Restauranggalan 2013

Jeanette Linder är Årets Servitör

– Kyparen, jag blev så trött efter maten. Kan du ge mig något så jag piggnar till?

– Javisst, ett ögonblick så kommer jag med notan…

Skämthistorier om servitörer är lika många som om andra yrkeskårer. Det allvarliga är att varje servitör är den viktigaste länken mellan gästen och ett restaurangkök. Att äta ute, som bekant, handlar om väsentligt mycket mer än om själva maten. Det handlar om en helhetsupplevelse, där bemötandet vi får som gäster är lika viktigt som det som serveras på tallriken och i glasen. Servitöryrket har gamla anor och kräver kunskaper, skicklighet och en serviceinriktad personlighet. Att bli Årets Servitör är en hedersbetygelse som knappast är lätt att vinna.

Den 2 november var det dags igen. Under Restauranggalan på Cirkus i Stockholm avgjordes tävlingen

Årets Servitör 2015

 

Semifinalister 2015 var: Jeanette Linder (Råkultur), Lukas Jaktlund (Operakällaren), Henrik Fredriksson (Saxå Bruk), Cecilia Forslund (Miss Voon), Linda Johansson (Tvåkanten) och Daniel Norlander (Grythyttan). De sex  ska strax bli två finalister.

Från början var de ett 50-tal som anmält sig till första delen, som bestod i att svara på teori- och essäfrågor via webben. Utifrån resultaten på webtesten utsågs ett halvdussin semifinalister som under en hel dag tävlade i såväl teoretiska kunskaper som praktiska handlag. De fick bland annat servera lunch för ”vanliga” gäster med skiftande krav, duka ett bord och finna fem fel på bordet. Att det knappast var enkelt visade sig när tävlingsarrangörerna själva inte lyckades upptäckta alla de planterade fällorna.

De sex tävlande decimerades sedan till två finalister: Jeanette Linder, 30, och Lukas Jaktlund, 22, från huvudstadsrestaurangerna Råkultur respektive Operakällarens Matsal. Den avslutande tvekampen utspelade sig inför påhejande kolleger och andra inbjudna på Cirkus.

Ett tiotal delmoment avverkades: Test i engelska och kontrollen av förtrogenhet med serviceyrkets olika aspekter, som stundom rentav framstår som yrkeshemligheter. Det krävdes gedigna kunskaper om öl, vin, cocktails och kaffe, om servetternas olika kvaliteter och matsalens kluriga utensilier – allt från fonduegafflar till druvsaxar. Det är sannerligen inte litet som en god servitör bör ha koll på! Dessutom gäller det att hitta en balans mellan att vara personlig och korrekt, tålmodig och snabb, trevlig och saklig.

I det avslutande momentet skulle finalisterna öppna en magnumflaska champagne och servera den jämnt fördelad på 14 glas.

Under den pirriga väntan på juryns beslut fanns dock ett tillfälle att samla några tankar kring tävlingen som sådan, som tyvärr var lite rörig både för deltagarna och publiken. De tävlande fick inte alltid tillräckligt tydliga instruktioner för hur de skulle redovisa sina svar. En del frågor hade karaktären av mer akademiskt vetande än teoretiskt och praktiskt kunnande på ett matsalsgolv. Lite mer stringens skulle gynna alla parter.

Vem o vem ska det bli? Finalisterna i nervös väntan på juryns utslag.

 

Jeanette Linder är Årets Servitör

Inget påverkade dock den glada stämningen när juryns beslut äntligen meddelades: Årets Servitör heter Jeanette Linder! Motiveringen lyder: ”Vinnaren tar matsalsarbetet och gästrelationen till mycket höga nivåer, när vi observerar henne i mötet med gästen. Hennes hantverk i matsalen, gör oss påmind om att det inte alltid är maten gästen kommer att komma ihåg, utan den totala upplevelsen. Med sin yrkesstolthet, sitt förhållande till matsalshantverket och sin servicekänsla får hon ihop ett medvetet värdskap med kunskap och kompetens.”

Jag hann i segervimlet byta ett par ord med en mycket lycklig vinnare.

Grattis Jeanette! Hur känns det?

– Jag är trött. Vi har tävlat hela dagen, men jag är otroligt glad och stolt över mig själv.

Vad var lättast och svårast under tävlingen?

– Lättast var teorin, jag har lätt för att läsa och plugga. Svårast var att andas och att tro på sig själv.

Som Årets Servitör blir du en förebild för din kår…

– Det är klart att jag vill lyfta branschen. Jag har valt den här karriären, det är ett yrke. Man pushar sig själv hela tiden för att lära sig mer om mat och dryck. Det är tråkigt att det av många uppfattas som ett tillfälligt arbete och inte ett riktigt yrke. Man kan lyckas bra om man tror på sig själv och man får ett kvitto på att man gör något bra.

Hur ska vinsten firas?

Jag jobbar visserligen lunch i morgon så det blir en tidig kväll, men ändå en rolig kväll… Med champagne!

Följaktligen (ännu) en god anledning att besöka Råkultur, där man med två smulor tur kan få stans bästa sushi serverad av landets bästa servitris!

 

 

Fakta om vinnaren av Årets Servitör 2015

Jeanette Linder är uppvuxen i Nyköping, där hon gick Restaurangskolan för att sedan ta sitt första serveringsjobb på Stjärnholms Slott. Via Sälen gick karriären till Stockholm och matsalarna på Nosh and Chow och Sturehof innan hon rekryterades till Råkultur. Årets vinst blev hennes efterlängtade revansch för fjolårets andra plats i samma tävling. Förutom den ovanskliga äran och ett stiligt diplom fick Årets nykorade Servitör hela famnen full av priser, bland annat vidareutbildningar på Restaurangakademien och Vinkällan, trancheringskurs i Grythyttan och kaffekurs hos Johan & Nyström. Utöver detta ingår även ett resestipendium om 10 000 kr och en magnumflaska champagne. Härtill finns segrarens namn numera ingraverat i vandringspriset Guldbrickan. Jeanette Linder kommer också att representera Sverige i Nordiska Mästerskapen för Servitörer, som äger rum i Herning, Danmark, i mars 2016.

Årets Servitör arrangeras av RS. (Restauranger & Storkök) i samarbete med Restaurangakademien, Sommelierföreningen, Sverige Bartenders Gille, Restaurang- och Hotellhögskolan Grythytte Akademi, Örebro Universitet.

Semifinalisterna 2015 var: Jeanette Linder (Råkultur), Lukas Jaktlund (Operakällaren), Henrik Fredriksson (Saxå Bruk), Cecilia Forslund (Miss Voon), Linda Johansson (Tvåkanten) och Daniel Norlander (Grythyttan).

……

 

Detta tävlingsreferat har jag skrivit på uppdrag för tidningen RS. (Restaurang & Storkök)

 

Själva Restauranggalan?

 

Bubbelns torn

650 glas fördelade på 12 våningar och en totalvikt om 98 kg. 113 buteljer, det vill säga 85 liter champagne gick åt för att fylla alla coupeglas. Arkitekterna bakom och hands-on-byggarna/hällarna av denna bubblande pyramid är krögaren Erik Videgård och sommeliern Björnstierne Antonsson som därmed slog sitt egna tidigare (inofficiella) svenska rekord i champagnetorn! Fyllnadsmaterialet är Champagne Pannier Brut Tradition och bravaden ägde rum i samband med Restauranggalan på Cirkus igår.

P.S. Bilden visar bara toppen av tornet – resten kan beskådas i detta kommande inlägg om Restauranggalan!