Etikettarkiv: Pretto PR

Färdknäpp för Willie Cochrane

Vad är väl en rimlig avtackning när man har jobbat snudd på fyra decennier på samma arbetsplats? En guldklocka? En plånbok med några extra månadslöner? Ett inramat diplom över en förtjänstfull livsgärning? Om arbetsplatsen har varit ett whiskydestilleri så torde väl en egen whiskyutgåva vara en bonus som heter duga, eller hur! Just den äran har vederfarits den nu avgående managern Willie Cochrane för sin långa och trogna tjänst på det berömda destilleriet på den lilla ön Jura utanför Skottlands västkust. En ö med endast 200 innevånare, en väg, en pub samt ett destilleri. 1977 anlände Cochrane till Jura som mekaniker med föga kunskap om whiskytillverkning. Sedan dess har han varit involverad i alla delar av företaget och tillgodogjort sig allt värt att veta om dess buteljerade produkter. De senaste nio åren har Willie Cochrane fungerat som Juras Distillery Manager jämte dess internationella varumärkesambassadör.

Jura One For The Road

One For The Road med Willie Cochrane
One For The Road med Willie Cochrane

Inför den förestående pensioneringen hyllas Cochrane således med en 22-årig 47-procentig Single Malt whisky, som bär namnet One For The Road (sv. Färdknäpp). Och som ovanligt nog har slutlagrats på Pinot Noir-fat. En begränsad upplaga om 5000 flaskor har producerats, varav 150 har tilldelats Sverige.

I samband med Jura One For The Roadlanseringen gör Willie Cochrane sin sista promotionturné. Igår besökte han Stockholm och Sjö & Land, festlokalen på ponton på Strandvägskajen. Förutom att få sig en dram av den exklusiva nyheten för dagen fick jag också prova några av de andra Jura-sorterna, såväl outspädda som mixade: den lite sötaktiga Diurachs’ Own och de rökiga Superstition & Prophecy.

jura_one_for_the_road-4 | © LEX 2016

Bland de cocktails som kvällens whiskybartender Johannes ”Flooshen” Englund tillhandahöll uppskattade jag särskilt denna:

5 cl Jura Prophecy
2,5 cl citron
2,5 cl mandel syrup/mandelmjölk
1,5 cl honung
Skakas med is

jura_one_for_the_road-5 | © LEX 2016

Värt att tänka på: ”Distilleries don’t make whisky, distilleries make spirits, maturation makes whisky”, som Willie Cochrane pregnant konstaterade. Och han borde ju veta.

jura_one_for_the_road-3 | © LEX 2016

 

Jura One For The Road kommer att kosta 1 595 kr när den webblanseras på Systembolaget 27 okt.

 

Mera av whisky i glasen

 

Klassiska dillsnapsar i samtiden

Akvaviten, det dill- och kumminkryddade brännvinet, vår dryckeskulturs klassiska signum. En omistlighet tätt förbunden med den skandinaviska gastronomin. Lika självskriven på julbordet som till påskmaten och kräftskivan. För att inte tala om till den förestående midsommarhelgens traditionsburna meny.

En liten försmak av denna bjöds det på i samband med lanseringen av tvenne nya akvaviter tillika varumärkesnyheter från Den ny Spritfabrik i Danmark: D Argentum och D Aurum (båda 40%). Världens första patenterade akvaviter, sägs de dessutom vara, och är resultatet av ett flerårigt forskningsprojekt, där man utvecklat en ny metod för maceration och destillering.

Den gemensamma nämnaren för dessa snapsnyheter är dillen, som bägge har som primärkrydda (ett hekto ekologisk krondill för en liter färdig akvavit). Den klara, vita D Argentum (silver på latin) är till sin karaktär oblygt dillig, ren och mild och gör sig utmärkt till sillar och laxen (samt i höst, till kräftorna, förstås). Den gyllene D Aurum (guld på latin) är samma destillat i grunden som har tillbringat sju månader på ekfat, vilket resulterat i mindre dillprägel och mer av typisk fatlagringskaraktär, som vaniljsötma. En smakrik akvavit som bör stå sig gott med bordets rökta och grillade rätter, men som ändå kanske bäst kommer till sin rätt som digéstif.

Lanseringslunchen med (pre)midsommartema ägde rum på Pontus!, som även komponerat den tänkt matchande menyn.

Kyld avokadosoppa med dillmarinerat krabbkött och chili
Matjessill med brynt smör, smaksatt med dill, hackat ägg, kokt färskpotatis samt dillfröbakad rågbrödskrutong

Förrättskombon var inte lyckad – dill i kubik! Alldeles för mycket och som helt förtog soppans övriga smaker. Silltallriken var bättre, god också med båda akvaviterna. Det dukade bordets dekorativa papperskreationer bar Bea Szenfelds kännetecken.

Mer av det estetiska: Snyggt formtänk också, såväl flaskorna som de underfundiga och även typografiskt ystra etiketterna.

Både D Argentum & D Aurum från Den ny Spritfabrik kostar 269 kr för 50 cl (finns i beställningssortimentet).

Negroni Week

Lika delar gin, Campari, vermouth rosso och is rörs om tills blandningen är riktigt kall. Silas och serveras på färsk is i ett old fashioned-glas, garnerad med en tunn skiva apelsin(zest). Negroni, en klassisk aperitivo – aromatisk av ginen, med distinkt bitterhet lindrad av vermouthens sötma. Snygg, enkel (att blanda), inte svår att dricka (om än kanske med viss tillvänjning) samt en utmärkt aptitretare.

Enligt den mest spridda legenden föddes Negronin 1919 i Firenze/Florens av greve Camillo Negroni, som hade smak för den då trendiga drinken Americano (Campari, söt vermouth, sodavatten och citronskiva). Denna gång serverades dock Americanon för blaskig och den italienske livsnjutaren och adelsmannen anmodade därför bartendern på Caffè Casoni att spetsa den med gin och skippa sodan samt byta ut citronskivan mot en apelsindito. Prego! En ny drinkklassiker var född!

Idag inleds årets Negroni Week. Under den närmaste veckan kommer barer runt om i världen att blanda sina favoritvarianter av Negroni och donera en del av intäkterna från varje såld drink till en välgörenhetsorganisation som de själva väljer. Bakom Negroni Week, som lanserades 2013, står Campari och den amerikanska cocktailtidskriften Imbibe Magazine.

I Sverige deltar 30 barer, varav åtta i Stockholm. Hälften av dem presenterade sina versioner av den klassiska cocktailen vid en liten Negroni Week kick-off: Svartengrens, Mr French, Tjoget och Musikaliska…

Svartengrens bartender Madeleine Solo Rapp har i sin brutalt rökiga Negroni-variant bytt ut ginen mot mezcal.
3 cl av vardera Campari, Del Maguey Vida Mezcal, söt vermouth. Float med Smith & Cross (jamaicansk) rom

Rapps Negroni t.v./Pettersson/Grenmos t.h.

Vilma Pettersson och Ludvig Grenmo från Tjoget skapade en twist på Negronin med tillägget Milanese, med smak av saffran, liksom risotton från samma stad.
2 cl gin, 1 cl Campari, 2 cl söt vermouth, 2 stänk kamomill- och saffranstinktur

Arbetsfördelning på Tjoget: Vilma Pettersson blandar, Ludvig Grenmo pratar
Vilma P. poserar med sin kamomill- och saffranstinktur
Mr. French and Mr. French: Didrik Willes silar Oscar Högbergs snack

I Oscar Högbergs (t.h.) och Didrik Willes från Mr. Frenchs lite parfymerade Negroni-tolkning har ginen bytts ut mot rivigare genever och den röda vermouthen mot dito rosé. Tjusig att se på!
2 cl Bols Genever, 2 cl Belsazar Rosé, 1,5 cl Campari. Garneras med apelsinzest och en kamomillblomma.

Mr Frenchs snygging t.v./Musikaliskas goding t.h.

ChristianFang Håkansson från Musikaliska rörde ihop en Negroni spagliato, en frestande, generös och färggrann sommarbål på färsk frukt, bär och spumante! Härligt!
F
rukt och bär efter smak och åtgång blandas med 2 cl Campari och 2 cl Hendrick’s Gin. Toppa med prosecco

Negroni Week 1-7 juni  (http://negroniweek.com)

 


Skotsk fatöl på flaska

Ekfatslagrad öl

Att lagring på ekfat ger karaktär åt vin är ingen direkt nyhet, men att även öl får ligga till sig i kärl av trä är en nymodighet i dess flera tusen år långa historia. Ekfatslagrad öl är idag trendigt och många bryggerier experimenterar med varierande resultat. Det bryggeri som kanske mest framgångsrikt har specialiserat sig på att enbart göra öl/ale som lagras på olika ekfatstyper är skotska Innis & Gunn. I september 2003 tappades den allra första flaskan Innis & Gunn Oak Aged Beer i Edinburgh. Ingen hade då hört talas om ekfatslagrad öl, något som man inte tillverkat på över hundra år och många var skeptiska. Med en lagringstid om totalt 77 dagar på ekfat (som tidigare innehållit bourbon) tog det ungefär fyra gånger så lång tid att producera denna öl jämfört med flertalet andra. Såväl omodernt som ineffektivt och expertisen dömde ut projektet. Det blev en unik brygd, som snart fick många hängivna supportrar. Även så i Sverige, som är I&G:s näst största exportmarknad efter Canada.

Innis & Gunn

Att detta ekfatslagrade ölkoncept alls kom till var faktiskt resultatet av en slump… När whiskyproducenten William Grant & Sons 2002 skulle ta fram sin Grant’s Ale Cask Reserve med smak av ale uppdrog man Caledonian Brewery att lagra en ale på ekfat. Tanken var att alen ska ge faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn en finish vid slutlagringen på samma fat. Whiskyn lanserades och blev snabbt en succé, medan ölen i tunnorna kasseras. Några månader och många liter bortkastad öl senare nås ledningen på destilleriet av ryktet om att de anställda fyller flaskor med ölen som tidigare bara hällts bort. Bryggeriets personal hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – att processen hade en angenäm effekt på ölen som fick en ovanligt god smak. Det var upptakten till Innis & Gunn!

Härom kvällen var jag bjuden till K-märkt Garnisonen för lanseringen av den nya Innis & Gunn-smaken: Bourbon Cask Dark Ale. En mörk ale, som slutlagrats på amerikanska bourbonfat i 30 dagar innan buteljering. Apelsin, kokos och knäck samsas med bryggeriets söta, karaktäristiska toner av ekfatens vanilj och återhållen beska. 7,4 %. Även om den inte är en julöl så lär den passa bra med helgbordets småvarma rätter samt gotterna.

Goda öltilltugg av Johan Gottberg, K-märkt

Pankofriterad ostron, kräm på libbsticka och citronskal /
Kumminknäcke med rimmad och lättbakad röding, picklad lök och blomkål, crème fraîche /
Sotad rentartar, picklad pumpa, blåmögelostkräm, krasse och små blommor /
Kaninrygg, brysselkål, anklever, kaninnjure och -lever, svartrot, grovkornig senap

Vid kvällens lansering serverades delikata gaffelbitar, signerade kocken Johan Gottberg, som inledde med att visa hur man styckar en kanin! En kanin som en stund senare hamnade på tallriken!

Måltiden avrundades av konditorn Daniel Roos smörkolatartelette med chokladtryffel. Godis med den nya Bourbon Cask alternativt Innis & Gunn Rum Finish Oak Aged Beer.

K-märkts bagare Martin Frankenberg bakade bröd på kvällens öl och det trivsamma lanseringsevenemanget avrundades med att vi fick med oss en påse gott och nybakat hem.

En mästerbagare och hans bröd

Innis & Gunn Bourbon Cask Dark Ale kostar 24,90 kr för 33 cl. Försäljningsstart 1 dec. Limiterad lansering.

Bröl! Kvällerns Innis & Gunn-uppställning: Bourbon Cask Dark Ale/Toasted Oak IPA/Rum Finish Oak Aged Beer/Oak Aged Beer (originalet)

 

Mer av ekfatslagrad öl

 

Flaskkonst

Ovanstående cognacsbutelj är resultatet av designsamarbetet mellan konstnären Magne Furuholmen och arkitektbyrån Snøhetta. Den förre, även känd musiker och medlem i popgrupperna a-ha och Apparatjik, har skapat bokstavsformerna som det berömda arkitektkontoret (som bl.a. ritat operahuset i Oslo) sedan överfört till flaskan och presentkartongen den kommer i.

Ingen vanlig konjakspava således utan det här är den nya och limiterade Braastad Contemporary XO. Tanken är att matcha det kvalitativa innehållet med ett passande hölje genom att utmana nordiska konstnärer att skapa visuella uttryck utifrån vad som inspirerar dem från cognacsvärlden.

Två sidor av Magne Furuholmen och hans bokstavskonstliga konjak

Bakom projektet Braastad XO Contemporary Art ligger alltså det norska cognachuset Braastad. I samband med lanseringen i Sverige besökte Magne Furuholmen Stockholm för att visa upp sin flaskkonst och bjuda på ett glas av det goda. Till sin karaktär är denna cognac ganska söt med toner av torkad frukt, nötter och vanilj; mycket smak och påfallande lättillgänglig.

Idag, den 1 dec., börjar Braastad Contemporary XO säljas på Systembolaget. 250 flaskor finns och priset är 499 kr för 70 cl.