Etikettarkiv: Picanha

Sambakryssning med vin

Om Grekland först och främst inte är (er)känd för sina viner gäller väl något liknande för Brasilien. Sockerrörsdestillatet cachaça, huvudingrediensen i nationaldrinken caipirinha, är desto mer allbekant. Vinets relativa obemärkthet är ändå något märkligt med tanke på att det framställs väldigt mycket vin i landet – det finns över 100 000 hektar vinodlad mark – vilket gör Brasilien till den tredje största producenten i Sydamerika efter grannarna Argentina och Chile. Det mesta är dock av lägre kvalitet, för inhemsk konsumtion (vid sidan av öl och cachaça), men rätt stora volymer exporteras också som bulk, bl.a. till Ryssland.

Brasilien har producerat vin sedan 1800-talets slut – vinstockar och kunskapen kom med italienska immigranter – men är ännu en ung industri, i stark utveckling. Ett kraftigt ökande intresse för vin i 200-miljonerslandet samt inte minst, en stor ökning av importerade viner, utmanar de inhemska vinhusen till att höja kvaliteten på sin produktion. Regionen Serra Gaúcha i syd är centrum för vinindustrin. Här är klimatet gynnsammare, läs svalare, för vinodling, än i det övriga, tropiska jättelandet. Vingårdarna ligger här också högre placerade i den kulliga terrängen. Vilket är en förutsättning för odlandet av internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay m.fl.

Brasilien som vinland var temat för den vinprovning som ägde rum ombord på Vikings Lines Mariella i samband med sjösättningen av deras Brasilianska temaveckor till havs. Rederiets alla röda fartyg ska då stäva i sambatakt med musik och dansunderhållning samt en à la carte-meny med brasilianska specialiteter och drycker. En trerättersmeny kostar 343 kr, tillhörande vinpaket 141 kr. Vinerna finns även till försäljning i ”taxfree”-butiken.

Laxceviche, passionsfrukt och friterad maniok / (den rostbiffsliknande) Picanha, vitlökssauterad broccoli, palmhjärtsspaghetti, kryddstark chimichurri(sås) och friterad maniok / Crema de papaya med Crème de Cassis-likör

Vinerna, hur var de då? Jo, av det begränsade urvalet om inalles knappt 20-talet viner som provades var det tyvärr få som utmärkte sig. Välkomstbubblet var hyfsade Pizzato Brut 2012 (Pinot Noir/Chardonnay). Till lunchen serverades Salton Volpin Sauvignon Blanc 2013. Det druvtypiska var knappt förnimbar och vinet kunde lika gärna ha varit en Semillon… Lidia Carraro Elos Cabernet Sauvignon-Malbec 2009 (80/20) var ok; oekad, mjuk och drickvänlig. Medan dessertvinet Dadivas Espumante Moscatel var spritsig och söt.

Bästa vita var RAR Viognier 2012 (220 kr i restaurangen). Medan bästa röda var även provningens toppvin: Lidia Carraro Grande Vindima Quorom 2006 (458 kr). En förträfflig blandning av Cab Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Tannat. En bekräftelses så god som någon på att Brasilien visst kan producera förstklassiga viner!

Viking Line Goes Samba – A Taste of Brasil, 10/3-30/4.