Etikettarkiv: Nordiska Museet

Ränderna går aldrig ur

Bred eller tunn. Rak eller sned. Monokrom eller färgmättad. Som relief eller mer diskret. På tvären eller längden. Eller på höjden! Ja, vad vore väl livet utan ränder?  Mindre långrandigt, måhända men faktum är att vi är omgivna av ränder, vare sig vi tänker på det eller inte.

Tänkt just på det har Nordiska museet gjort i närmare fyra år och runt ränder både som mönster och koncept nu skapat utställningen Ränder, rytm, riktning. Ur museisamlingarnas 1,5 miljoner föremål jämte bl.a. haute couture-inlån visas 400 randiga tingestar i valvmontrar och galleriet i stora hallen. Här finns allt från pyjamasränder till kritstreckskostymen, pinnstolen till streckkoden, grafisk design till åkrarnas parallella plogfåror samt i skuggspelen som uppstår.

Ränder som även är så användbara för att påverka upplevelsen av ett rums dimensioner är ett tidlöst, klassiskt och modernt mönster, som går att variera i det oändliga. Ursprungligen var ränderna ett uppseendeväckande avsteg från normen, alltså det enfärgade plagget. På grund av vävstolarnas begränsningar blev ränderna det allra första mönstret.

I samband med utställningen utkommer även en randfördjupande och kompletterande bok med 18 essäer, under Susanne Helgesons redaktörskap. Här fogas ränderna in i ett större, kulturhistoriskt sammanhang och dess visuella signalspråk, från struktur till dekoration.

Initiativtagare till Ränder, rytm, riktning är Tom Hedqvist och Synnöve Mork m.fl. Utställningen visas ända till 31 aug. 2014, så det finns gott om tid att se den. Gör det!

”Zebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur”, som Falstaff Fakir skaldade.

Korvfestivalen

Dagen efter gastronomielitens Årets Kock är det dags för populasens Årets Korv! Eller Korvfestivalen som Akademien för de Sköna Korvarna kallar detta evenemang, som nu för första gången dukas upp på Nordiska Museet. Det är bara att med näsan i vädret följa de goda, köttiga dofterna som sprider sig ända ner i garderoben i museets källare upp till den stora hallen där 45 utställare visar upp och säljer sina skinnstoppade avlångheter. Provsmakningar bjudes förstås, fattas bara annat med en entréavgift om 120 kr. (En ny, god inkomstkälla för museet nu när mjölkkon Chokladfestivalen flyttat ut). Närmare 4 000 korvsugna ska ha besökt festivalen under helgen.

Korvar på längden och tvären, svenska och utländskt inspirerade, kalla och varma, ljusa och mörka, fasta och gryniga, fyllda med fläsk, lamm, nöt och vilt… Ett par av favoriterna: Anders Levéns Sydafrikanska BBQ-variant resp. Korvhantverks miniportion med blandade korvar.

Otvivelaktigt ett bra initiativ för att höja korvens anseende och status i detta land som har en sådan beklämmande låg korvkultur. Feta, smaklöst fegkryddade tunna och tjocka slangar där den dyra köttråvaran ersatts av skräputfyllnad som potatismos, bindväv, bindemedel, tillsatser och vatten. Inte för inte är ju svenskens favorit varmkorv med bröd på stan alternativt hot dogs/falukorv på ständigt extrapris i butiken.

Ingen korv utan bröd! Och nä, läs igen – det är två b:n i slutet…

Förutom ett välfyllt scenprogram måste jag ändå säga att det var lätt att hålla sig i skinnet av smakupplevelser, jag förväntade mig nog mer av detta tänkta korvmecka. Bortsett från alltför få utställare som verkligen hade goda, köttiga korvar i såväl konsistens som mycket smak bekräftade Korvfestivalen egentligen bara att Sverige många korvar har, det stora flertalet ointressanta. Tyvärr.

Äntligen är den här – den högre kokkonstens efterlängtade skvader!

Där tiden står still

I för ändamålet passande inramning, Nordiska Museets stora hall, pågår nu i helgen prestigeantikmässan Grand Antiques. Tjugo konst- & antikhandlare visar upp sina finaste objekt: Haupt- & andra stil(iga)möbler; konsthanverksvarianter av alla dess slag, som välputsade konstglas och ljuskronor, blänkande porfyr och annan porsliana; mattor, såväl inhemskt flossade som orientknutna; tjusiga smycken; ståtliga silverpjäser, exempelvis en 14 kg tung champagnekylare samt högklassig svensk & utrikes konst, bla. två små målningar av två stora konstnärer, Auguste Renoir & Paul Gauguin.

Storleken spelar ju som bekant ingen roll… Gaugins Justine (olja, 33×50 cm, ca 1880). För 2 Mkr är den din. Som hittat!

Barock, rokoko, gustavianskt och empire, nationalromantik, modernism… Ringa samtidsföremål dock, men det är ju som sagt en antikmässa.

Ovan den japanska Bodhisattvan i trä (15-1600-t.) à 45′ kr svävar marockanen Jacques Olivars ”Skyway over Manhattan” (2007) för 11′ kr
Nytt och gammalt i skön förening! Den kanadensiske modefotografen Benjamin Kanareks reproduktion av Wong Kar-Wai “In the Mood for Love” (2008) möter Johan Åkerblad, den gustavianska epokens främste spegelmakares lampett (1778). 10′ resp. 125′ kr.

Jo, mycket vackert att njuta av på Grand Antiques, inte minst om man är begiven på tidstroget hantverkskunnande… Billigt är det emellertid inte, varken de utställda objektens priser (som ges på förfrågan) eller för den delen, den förhöjda entréavgiften till Nordiska, 130 kr.

Om man nu ändå ska ägna sig åt självbespegling bör man väl göra det i en passande, fin gammal grumlig spegel. Som denna skönhet av mästaren Buchard Prescht (ca 1710). För 220′ kr är den din (exkl. mitt modellarvode)

Det hänger på håret

Kort, långt, lockigt eller rakt. Skägg eller rakat? Hockeyfrilla, lurviga ben och skalliga huvuden. Vilket får finnas och vad ska döljas eller tas bort? Ja, om detta rör sig alltså Hår, den nya utställningen på Nordiska Museet. Som berättar nämnda trådformiga proteinutväxts komplexa historia från 1000-talets dåtid via 1700-talets peruker, till nutidens rådande modetrender. På huvudet, i ansiktet och på kroppen. De attraherande, generande och provocerande sidorna av människopälsens utbredning över både kropp, tid och rum. Detta med ett gäng bilder och allsköns hårliga föremål i montrarna, från en av Gustav III:s hårlockar till kläder och smycken tillverkade av människohår och där somt väcker igenkännandets leende (i mjugg) och minnen till liv. Just det, det var så där man såg ut på 70-talet – allt var förvisso inte bättre förr…

En kul exposé framförallt genom ovanligt informativt läsvärda och underhållande utställningstexter.

Sandra Backlunds kjol av av människohår (från hennes examensutställning på Beckmans Designhögskola 2004)

Hår på Nordiska Museet t.o.m. 1 sep.

 

http://youtu.be/ZhX1cBIpRN0

Gottigott!

Så ringlar köerna utanför Nordiska Museet igen, som de väl bara gör en gång om året till detta, i sanningens namn, rätt dystra kulturhistoriska palats. Men då chokladen breder ut sig i all sina former & smaker längs sidorna av den 126 m långa, ekande hallen då kommer folket, med sötsugen blick.  Chokladfestivalen bevisar om inte annat att choklad uppenbarligen är populärkultur!

Frukten, fröerna, själva ursprunget
Macarons wannabes
Enklaste & bästa pralinreceptet: en fl. Single Islay Malt Scotch Whisky av bästa märke till ett kg choklad! Mmm, precis så gott som det låter. Fast från bilkörning avrådes, däremot gick cyklandet efteråt som en dans, typ som jig!

 

Chokladfestivalen alltså, som i år firar 10 år. I år även med te!

Ett udda okakaotisk inslag upptäckte jag till min glädje också: Importören Yuko Onos fina japanska teer, i stilrena förpackningar: det gröna Sencha, det ångade Gyokuro, det rostade Hojicha samt Genmaicha, grönt te & rostat råris.