Etikettarkiv: Lysholm Linie Aquavit

Midsommarnubbarna till gubbarna

Julbord, påskbord, midsommarbord – same same but different

Midsommar – den kanske viktigaste högtiden i Sverige – står för dörren och till firandet hör inte bara ostadigt väder utan givetvis även festlig mat, dans runt stången samt berusande drycker i glasen. Därmed är det också dags att tänka på vad som ska ställas fram på det lövade bordet… Sill, sill, sill och potatis, knäckebröd och hårdost, gravad lax, prinskorv, köttbullar, salladsröror… Samt i bästa fall, Jansson. Det vill säga i stort sett samma rätter som dukades fram i påskas. Liksom i julas! Det svenska smörgåsbordet återkommer ju i varierande helgskepnader – samma mat om än med vissa säsongliga kompletteringar: skinka och gröt till jul, ägg och lamm till påsk medan färskpotatisen och jordgubbar hör midsommaren till. Det gamla bondesamhällets kosthållning och sedvanor lever kvar i vår tid. Ett kulturarv som vi ogärna avviker ifrån, även om det modernare påfundet med grillande till midsommar brer ut sig alltmer.

Midsommarbord med midsommarsnapsar på Tennstopet

Midsommartid = tid för det kryddade brännvinet

Traditionerna gäller även de smakförhöjande dryckerna som av hävd gör helgmaten sällskap. Under midsommarveckan handlar vi ca 150 000 liter kryddat brännvin på Systembolaget. Det är mer än sju gånger så mycket som under en vanlig medelvecka. Även om vindrickandet framgångsrikt har vunnit insteg – under sommaren gärna av rosa typ och i box – håller öl och nubben ställningarna. I synnerhet till sillinläggningarna som kan vara knepiga att vinmatcha.

Midsommarbord med midsommarsnapsar på TennstopetMidsommarbord med midsommarsnapsar på Tennstopet

Några säsongsbetonade/-benämnda brygder och destillat som dem som framförallt saluförs till julbordet produceras inte till midsommarbuffén, utan det är det ordinarie sortimenten av öl och sprit som gäller.

 

Midsommarsnaps

Midsommarsnapsar på Tennstopet

Inför stundande helg var jag härförleden bjuden till Tennstopet för en snapsprovning till smörgåsbord i midsommarens tecken. Dussinet olika skandinaviska akvaviter och snapsar stod uppradade på Tennbarens zinkdisk. En trio danska akvaviter, en trippel norska dito samt trenne svenska snapsar. Flertalet av dem är gamla bekanta som jag har provat många gånger tidigare, senast i påskas respektive julas. De klassiska kryddspritsvarumärkena, som Aalborg, Lysholm, Gammel Opland och Løitens bär alla på en lång och anrik tradition. Skånska Snälleröds är en relativ nykomling i sammanhanget och har bara bränt brännvin sedan 1991. Förpackningen med Snälleröds ekologiska snapsar: Mäskdrängens Akvavit, Jungfruns Brännvin, Brännmästarens Akvavit, Bokhållarens Akvavit och Herr Berntsons Besk bjuder på en stimulerande variation av smaker och dofter (5×5 cl, 130 kr. Alla fem levereras också i halvlitersbuteljer à 219 kr). Jungfruns med sin mjuka citruskaraktär är en angenäm överraskning, fast min favorit bland dessa fem är den kumminkryddade Brännmästaren.

Midsommarsnapsar på Tennstopet: Snälleröds ekologiska snapsar

Jag gillar kummin! Både som bröd- och matkrydda – samt som huvudingrediensen i akvavit. Mindre förtjust är jag i den (alltför!) dilliga varianten, som Aalborg Dild (359 kr). Anis, koriander, fänkål samt fatkaraktär är andra komponenter i en akvavit i min smak. Aalborg:arna Jubilæums (249 kr) och Taffel (259 kr) är aldrig fel till midsommarbuffén, men för dagen tilltalas jag ändå allra mest av de norska, fatlagrade akvaviterna: Lysholm Linie (265 kr) och Gammel Opland (315 kr) samt alldeles särskilt – den kumminstinna! – Løitens Export (195 kr/50 cl). En midsommarsnaps som även funkar till jordgubbarna!

Midsommarsnapsar på Tennstopet: Aalborg Akvavit/Lysholm Linie/Gammel Opland/Løitens ExportMidsommarsnapsar på Tennstopet: Aalborg Akvavit/Lysholm Linie/Gammel Opland/Løitens Export

 

Ord och inga (midsommar)visor

Drick inte din midsommarsnaps för kall. Och på inga villkor fryst! Utan gärna källarsval. Eller, för maximala aromer och smak, rumstempererad. Kyla dräper komplexiteten och framhäver endast alkoholen i det kryddade brännvinet. Och då kan du lika gärna dricka Explorer!

Midsommarsnaps på Tennstopet: Dild Collins på Aalborg Dild Akvavit
En longdrink på årets (snudd på) längsta dag? Inte Tom men väl en Dill Collins! (Dild Akvavit, citron, sockerlag och sodavatten)

 

Gutår och god midsommar!

Lysholm Linie Aquavit bland Midsommarsnapsar på Tennstopet
Litet glas, större flaska

 

Mer detaljerad snapsig info finner du i dessa tidigare inlägg: här och här

 

 

Påsksnapsar och Julsnapsar

 

Julsnapsande

Snapsen hör julbordet till. Eller kanske dryckesbordet vid sidan av, om du behöver mer plats för alla de goda drycker som hör helgen till: öl, akvavit, must och mumma. För att inte nämna ojuligheter som vin, port och kanske en avec eller tre. Sill(ar) och snaps är snudd på oskiljaktiga, men nubben är även utmärkt beledsagare till en hel del annat av all den feta, salta och rökta maten. Serveras kylskåpskall!

Ett tjogtal säsongskryddade brännvinssorter finns i år att välja på på Systembolaget. Jag har bara provat några, bland dem Prima Julsnaps 2013.

Årets första julsnaps smakade jag på redan i början av oktober då (den svenskägda) norska vin/sprittillverkaren Arcus bjöd till provning. Inte bara Aalborg Jule Akvavit utan även tre andra akvaviter: Aalborg Jubilæum, Lysholm Linie samt den alldeles nya produkten, Linie Aquavit Double Cask.

Aalborg

Danmarks julfavorit, Aalborg Jule Akvavit, kommer i år i sin 32:a upplaga och som vanligt i sin karakteristiska droppformade flaska, denna gång grön med röd etikett. Kumminsmaken dominerar bland toner av lite dill och pomerans. En överraskande mjuk profil för en kryddsprit med alkoholhalt på hela 47%.

Aalborg Jubilæum är en klassisk akvavit, jul eller ej. Kryddad med dill och koriander och med en nätt avrundad sötma. Den är likt sin svenska kusinfavorit, O. P. Andersson, allround nog att passa till det mesta på julbordet, inte minst till sillinläggningar, lax och skaldjur.

Linie Aquavit

Från Danmarks bästa till Norges: Lysholm Linie Aquavit! Som inte bara är Nordens äldsta akvavitmärke utan ett brännvin med en unik 200 år fin, gammal tradition. Spriten, i 500-liters Olorosofat, skickas nämligen på en fyra månader lång seglats över ekvatorn t.o.r. Australien, innan den tappas på butelj. Av fatrullningen får den också sin typiska ek- och sherrykaraktär på kummin/fänkålsgrunden. God till julbordets chark och småvarma, men även till det rökta ur havet.

Sist men inte minst, utan tvärtom mest – den största smakupplevelsen vid denna provning av  julsnaps bjöd faktiskt färskingen i sällskapet: Linie Aquavit Double Cask. En helt ny och annorlunda linje-akvavit som till en början är lagrad på samma vis som klassikern, men som sedan får ligga till sig ytterligare sex månader på portvinsfat på Madeira. Vilket resulterat i en mjukt, rund och fyllig fatkaraktär med vanilj, karamell och torkad frukt. Deilig! Inte bara till maten, gärna efterrätterna, utan med fördel även efter… Akvavit som digestif alltså, en ny favorit på (jul)bordet!

Middag med julsnaps på Nytorget 6

Till denna akvavitprovning om fyra serverades en välkomponerad sexrättersmiddag, tillagad av köket på den hyfsat nyöppnade restaurangen Nytorget 6 på Söder där det hela ägde rum…

Gravad laxtartar, stjärnanis och sillkaviar / Varmrökt älginnanlår med rårörda svartvinbär och pepparrot / Husets sillar med västerbottenpaj och brännvinsost / Vin- och Linjeakvavitkokt oxtunga med picklat grönt / Crème Brulée med vanilj, apelsin och kanel / Ostkaka med hallonsylt och lättvispad grädde

Snapsdrinkar

Denna spritigt goda kväll avrundades av två goda julcocktails…

Jubilee Sour & Norwegian Martini

Här är recepten:
Jubilee Sour
5 cl Jubilæums Akvavit/1 cl Laird’s Old Apple Brandy eller calvados/3 cl färskpressad citron/1,5 cl sockerlag/5 korianderblad/1 gnutta äggvita

Norwegian Martini
3 cl Linie Aquavit/2 cl Cointreau/2 cl kanelsocker/3 cl citronjuice/2-3 stänk Angostura bitter.

Blanda alla ingredienser i en shaker med is, sila.

 

Norsk aquavit

Och medan du smakar av dina välskakade cocktails bjuder jag på nyttig(?) bonusinformation om norsk akvavit, som efter olja, trä och fisk är Norges fjärde största näring. Den norska akvaviten skiljer sig från de övriga nordiska ländernas då den genomgår en mognadslagring på gamla sherryfat. Härtill tillverkas den (och även all norsk vodka) av potatis och inte av säd. Vilket gör den glutenfri, till glädje för de överkänsliga.

Aalborg Jule Akvavit (0,7 L) 299 kr (BS)
Aalborg Jubilæums Akvavit (0,7 L) 254 kr
Lysholm Linie (0,7 L) 259 kr
Linie Aquavit Double Cask (0,7 L) 299 kr (BS)